Reuniune la Geneva a miniştrilor de externe rus, turc şi iranian asupra Constituţiei Siriei (Staffan de Mistura)

Publicat:

Trimisul special al ONU pentru Siria va organiza marţi o reuniune la Geneva cu miniştrii de externe rus, turc şi iranian, într-un ultim efort de a dota Siria cu o nouă Constituţie, informează luni AFP, potrivit Agerpres.

Această reuniune, anunţată de biroul său de presă, va fi probabil ultima pentru emisarul Staffan de Mistura, care se va retrage din această funcţie până la sfârşitul acestui an.


Citește și : ONU a adoptat un Pact mondial privind refugiaţii

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe a confirmat prezenţa lui Serghei Lavrov la reuniune. De asemenea, o sursă diplomatică turcă a declarat pentru AFP că şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, se va deplasa la Geneva, la fel ca ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif.

ONU nu a confirmat deocamdată lista participanţilor.

Staffan de Mistura încearcă de mai multe luni să înfiinţeze un comitet constituţional care să aibă sarcina de a dota Siria cu o nouă Constituţie, un proiect conceput în ianuarie la Soci, oraş la Marea Neagră, în timpul unui summit cu participarea Iranului, Rusiei şi Turciei.

Opoziţia siriană cere o Constituţie total reînnoită, în timp ce guvernul de la Damasc nu este deschis decât pentru o “toaletare” a documentului existent.

Citește și : Papa Francisc denunţă ”execuţiile” ordonate în anumite state

Potrivit planului ONU, comitetul constituţional trebuie să fie format din 150 de membri: 50 aleşi de putere, 50 de opoziţie şi 50 de emisarul ONU, pentru a insera în procesul de reflecţie experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile. De asemenea, 15 membri de pe cele trei liste – câte 5 de pe fiecare listă – vor fi însărcinaţi cu redactarea noii Constituţii. Însă în octombrie regimul sirian a respins lista celor 50 de experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile prezentată de Staffan de Mistura.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.