Rezervişti israelieni au pornit un marş de protest împotriva reformei judiciare promovate de guvernul Netanyahu

Publicat:

Sute de rezervişti din armata israeliană au început miercuri un marş în care vor ajunge în zilele următoare până la Ierusalim, pentru a protesta astfel de planul de reformă a justiţiei iniţiat de noul premier de dreapta Benjamin Netanyahu, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

Marşul, care se va întinde pe circa 50 de kilometri, a început în localitatea Latrun şi va dura trei zile, la finalul său participanţii urmând să protesteze la Ierusalim în faţa Curţii Supreme, principala instituţie vizată de planul elaborat de Benjamin Netanyahu, pe care el o acuză de partizanat politic împotriva lui şi care l-a forţat să revoce un ministru ce avea mai multe condamnări penale.


Citește și : Reţeaua Twitter a fost restricţionată în Turcia

Curtea Supremă israeliană este compusă din 15 judecători, care odată numiţi rămân pe post până la vârsta de 70 de ani, iar în lipsa unei Constituţii propriu-zise puterea judiciară este singura care controlează activitatea guvernului. Curtea Supremă poate astfel să anuleze orice norme pe care le consideră contrare legilor de bază cu rang constituţional.

Prin urmare, noul ministru al justiţiei, Yariv Levin, a anunţat la începutul lunii ianuarie un plan de reforme judiciare ce include adoptarea unei clauze “derogatorii” care să permită parlamentului să anuleze cu majoritate simplă o decizie a Curţii Supreme, pentru a creşte puterea politică a aleşilor şi a o reduce pe cea a magistraţilor.

Conform contestatarilor proiectului de reformă judiciară, aceasta afectează separaţia puterilor în stat şi slăbeşte fundamentele democratice ale ţării. “Democraţia este în pericol real”, aşadar trebuie “să salvăm democraţia împotriva planului de strivire a sistemului judiciar”, au scris organizatorii marşului pe pagina web a acestei acţiuni de protest.

Printre participanţii la marş se numără ofiţeri superiori rezervişti din cadrul armatei şi altor structuri de apărare, printre ei fiind şi Tamir Pardo, un fost şef al serviciului de spionaj Mossad.

Citește și : Comerţul dintre Germania şi China a atins anul trecut un nivel record

Manifestaţiile împotriva reformei judiciare elaborate de executivul Netanyahu, guvernul cel mai de dreapta din istoria Israelului, au fost semnificative după anunţarea proiectului de reformă judiciară şi s-au desfăşurat mai ales la Tel Aviv, unde în ultimele săptămâni zeci de mii de persoane au ieşit în stradă în fiecare sâmbătă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.