X

Rheinmetall îşi face o fabrică de arme în Lituania

Rheinmetall îşi face o fabrică de arme în Lituania

Lituania şi gigantul german de armament Rheinmetall au anunţat marţi construirea unei fabrici de producţie de muniţie în statul baltic, în contextul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei, relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Rheinmetall, cel mai mare producător de arme din Germania, şi guvernul lituanian intenţionează să construiască o fabrică pentru a produce obuze de artilerie de 155 mm.

Citeşte şi: Occidentul pare să ajute Israelul mai mult decât Ucraina – Stiripesurse.md

“Aceasta va fi cea mai mare investiţie făcută vreodată în domeniul apărării în Lituania”, a declarat pentru presă ministrul lituanian al economiei Ausrine Armonaite.

Rheinmetall îşi face o fabrică de arme în Lituania

“Este timpul ca noi, democraţiile, să ne consolidăm arsenalul, o condiţie prealabilă pentru apărarea libertăţii”, a declarat premierul Ingrida Simonyte pe reţelele sociale.

Germania, aliat important al Lituaniei, a început să desfăşoare o brigadă militară permanentă în ţara baltică. Această desfăşurare, menită să consolideze flancul estic al NATO, într-un context de confruntare crescândă cu Rusia, este de aşteptat să continue până în 2027.

Germania este, de asemenea, un furnizor important de arme pentru Lituania, care a achiziţionat mai ales obuziere PzH 2000 ale căror tunuri sunt adaptate la obuzele de 155 mm care vor fi furnizate de fabrica Rheinmetall.

Ministrul apărării lituanian Laurynas Kasciunas a declarat că războiul din Ucraina a evidenţiat necesitatea aprovizionării independente de muniţie, ca “parte integrantă a securităţii şi apărării naţionale”.

Rheinmetall îşi face o fabrică de arme în Lituania

Amplasarea fabricii şi valoarea investiţiei vor face obiectul unor negocieri ulterioare între guvernul lituanian şi firma germană.

Agenţia BNS a declarat în această săptămână că se ia în considerare un teren situat în nordul ţării, în apropierea unei baze aeriene a NATO.

Separat, Rheinmetall şi-a anunţat intenţia de a construi cel puţin patru fabrici în Ucraina, în condiţiile în care armata ţării are nevoie de muniţie pentru a face faţă forţelor militare ruse. 

Tags: germaniaLituaniaRheinmetall
Externe