Occidentul pare să ajute Israelul mai mult decât Ucraina

Publicat:

Occidentul pare să ajute Israelul mai mult decât Ucraina

Liderii UE se adună astăzi la Bruxelles pentru un alt summit în perioada 17-18 aprilie. Întâlnirea se va concentra în principal pe probleme economice și relațiile cu Turcia, dar participanții vor vorbi și despre Ucraina și despre modul în care UE își poate stimula industria de apărare pentru a trimite mai multe arme la Kiev, transmite radiomoldova.md.

Cei 27 de lideri ai UE vor discuta astăzi sancțiunile impuse Rusiei, nu doar împotriva unor entități industriale sau bancare, ci si împotriva unor persoane.


Citeşte şi: ‘Pute a turişti’, ‘Duceţi-vă acasă!’. În Spania, creşte furia împotriva vizitatorilor străini – Stiripesurse.md

O problemă de imagine relativ serioasă a UE este însă faptul că unele persoane din cele aflate pe listele negre au reușit să câștige la curtea de justiție de la Luxemburg si vor trebui scoase de pe liste.

Occidentul pare să ajute Israelul mai mult decât Ucraina

Se destramă oare sancțiunile UE împotriva Rusiei?

Întrucât Uniunea Europeană ia în considerare extinderea listei de sancțiuni, care include în prezent 2.177 de persoane și entități, trei persoane au fost eliminate de pe listă în martie, în timpul revizuirii sale bianuale de rutină, care necesită acordul unanim al tuturor celor 27 de state membre UE.

Deși acesta este un număr relativ mic, persoanele radiate au fost notabile — Arkadi Voloj, co-fondatorul gigantului rus de internet Yandex; omul de afaceri Serghei Mndoiants; și Jozef Hambalek, cetățean slovac și șef al clubului de motociclism naționalist rus Night Wolves din Europa.

Occidentul pare să ajute Israelul mai mult decât Ucraina

Hambalek a fost primul cetățean al UE care a fost inclus pe lista neagră în 2022. (Unele dintre celelalte persoane incluse pe lista neagră aveau pașapoarte UE pe lângă cetățenia rusă.) Când întreaga listă va fi reînnoită în septembrie, este probabil ca mai multe nume să fie eliminate, în mare parte din cauza a trei hotărâri recente pronunțate de Tribunalul UE cu sediul în Luxemburg, o parte constitutivă a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Și apoi, pe 10 aprilie, instanța din Luxemburg a dat o altă lovitură legală Bruxelles-ului, când a decis că Petr Aven și Mihail Fridman, ambii acționari majori la una dintre cele mai mari instituții financiare din Rusia, Alfa Bank, ar trebui și ei scoși de pe listă. Iată ce s-a întâmplat și cu Violetta Prigojina, mama oligarhului și liderului mercenar rus, acum decedat, Evgheni Prigojin. În martie 2023, ea a devenit prima persoană care a contestat sancțiunile UE împotriva Rusiei care a câștigat la CEJ. Dar UE a reușit apoi să prezinte detalii suplimentare. Prigozhina a rămas sancționată de atunci.

Occidentul pare să ajute Israelul mai mult decât Ucraina

Până în prezent, la instanța UE au fost depuse 115 dosare prin care se solicită radierea de pe listă a unor persoane sau companii. Multe plângeri sunt depuse de oameni de afaceri ruși bogați, sancționați, care sunt capabili să cheltuiască sume uriașe pe avocați europeni pentru a lupta împotriva UE. Până acum, UE a câștigat 33 de cazuri și a pierdut doar opt — un punctaj destul de important pentru Bruxelles. Recentul trio de pierderi ar putea crea un precedent, totuși, și ar însemna mai multe lovituri legale pentru UE în lunile următoare.

Orientul Apropiat

Apoi – Israelul!… America și Europa îndeamnă Israelul și Iranul să păstreze calmul și să evite escaladarea, temându-se de scenarii care merg de la un alt război în Liban și blocaje ale transportului maritim pe cele mai aglomerate rute petroliere și comerciale din lume, până la o confruntare catastrofală între cele două puteri regionale Israelul și Iranul.

Înainte de asta, a existat și o pledoarie către Israel: Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că aliații trebuie să „convingă Israelul că nu trebuie să răspundă prin escaladare, ci mai degrabă izolând Iranul și ca Occidentul să reușească să convingă țările din regiune că Iranul este un autentic pericol.”

Occidentul pare să ajute Israelul mai mult decât Ucraina

UE este în mod limpede îngrijorată – dar dacă premierul israelian Benjamin Netaniahu nu îl va asculta pe președintele american Joe Biden, cu greu va asculta el o declarație a liderilor UE.

Sancțiuni împotriva Teheranului, apoi. UE recurge, de asemenea, la vechea tactică occidentală de a anunța sancțiuni și mai dure împotriva Iranului, lucru care până acum nu a dus la mari rezultate.

Mai multe țări au propus extinderea regimului de sancțiuni deja existent al UE împotriva Iranului, care vizează în prezent producția sa de drone pentru Rusia. Planul este să includă producția Iranului de rachete și, de asemenea, să sancționeze producția pentru Orientul Mijlociu.

Occidentul pare să ajute Israelul mai mult decât Ucraina

Vine apoi situația Libanului, care este pe mintea tuturor. Mai multe țări UE, inclusiv Italia, Franța, Spania, Germania, Irlanda și Polonia, au trupe în Liban ca parte a misiunii de menținere a păcii UNIFIL și mulți se tem de un alt război care ar putea destabiliza și mai mult țara aflată în plină criză, ea care era odată cunoscută ca Elveția Orientului Mijlociu.

Libanul găzduiește, de asemenea, 1,5 milioane de refugiați sirieni și sute de mii de palestinieni – ceea ce poate să nu fie prima prioritate pentru SUA, dar în mod clar ar putea declanșa o nouă criză a refugiaților pentru UE.

Și – în final – desigur: Ucraina. Zelenski cere insistent Occidentului să apere cerul Ucrainei la fel cu o face cu Israelul: Ucraina atrage atenția asupra standardelor duble americane și europene care se arată gata a proteja Israelul mai bine decât Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trupa The Rolling Stones a dat startul turneului său nord-american cu un concert susţinut în Houston

Trupa The Rolling Stones a dat startul turneului său nord-american cu un concert susţinut în Houston Trupa The Rolling Stones a dat duminică startul turneului...

Philips plătește 1,1 miliarde de dolari în SUA pentru a rezolva reclamațiile legate de un dispozitiv

Philips plătește 1,1 miliarde de dolari în SUA pentru a rezolva reclamațiile legate de un dispozitiv Compania Philips a acceptat să plătească 1,1 miliarde de...

Zece destinații de vacanță care limitează numărul turiștilor. Ce măsuri iau autoritățile

Zece destinații de vacanță care limitează numărul turiștilor. Ce măsuri iau autoritățile Deși, uneori, mulțimile sunt inevitabile în punctele de atracție turistică, acestea pot afecta...

Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut ‘tratamente faciale’

Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut 'tratamente faciale' Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut „tratamente...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.