România aprobă trecerea la salariul minim european

Publicat:

România aprobă trecerea la salariul minim european

Legea salariului minim european a fost aprobată în Guvernul României. Proiectul de act normativ urmează să fie trimis în legislativ pentru a fi adoptat în regim de urgență.

Viitorul mecanism va stabili și va actualiza salariul minim în funcție de puterea de cumpărare, de costul vieții, de nivelul general al salariilor și de distribuția acestora, de rata de creștere a salariilor, dar și de productivitate, scrie presa de peste Prut.


Citeşte şi: Parlamentul olandez a votat pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE a R. Moldova – Stiripesurse.md

„Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

România aprobă trecerea la salariul minim european

Totodată, legea prevede sancțiuni mai dure pentru angajatorii care nu plătesc salariul minim.

Guvernul analizează proiectul de lege care va reglementa implementarea salariului minim european la nivelul României. Statele UE sunt obligate să implementeze Directiva  privind salariul minim adecvat începând cu 15 noiembrie.

Salariul minim european va fi stabilit în baza unor indicatori economici, transparenți și previzibili. Astfel, politicienii nu vor mai putea manipula alegătorii, în campania electorală, promițând  venituri mai mari în schimbul voturilor.

În prezent, salariul minim brut din România este de 3.300 lei românești (12 710 MDL), iar de la 1 iulie va crește la 3.700 de lei românești (14 250 MDL). Astfel, Guvernul asigură ponderea de 50% din valoarea salariului mediu, cerută de oficialii de la Bruxelles.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.