România, poate chiar singura ţară în care nu au existat atacuri împotriva comunităţilor evreieşti

Publicat:

România, poate chiar singura ţară în care nu au existat atacuri împotriva comunităţilor evreieşti

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), deputatul Silviu Vexler, a afirmat joi că atacul organizaţiei teroriste Hamas, din 7 octombrie 2024, îndreptat împotriva populaţiei civile din Israel a schimbat totul pentru evreii din întreaga lume, el subliniind că România este poate chiar singura ţară în care nu au existat atacuri împotriva comunităţilor evreieşti.

Vexler a participat la conferinţa de lansare a Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură 2024 – 2027, eveniment organizat la Palatul Victoria, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

“De multe ori nu ne dăm seama ce presupune libertatea şi liniştea, dar mai ales păstrarea acestora. De multe ori nu ştim să apreciem aceste elemente aşa cum trebuie decât în momentul când le pierdem. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România apreciază, în mod deosebit, adoptarea de către Guvernul României a Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. Un document unic prin accentul pus pe obiective realiste şi măsuri concrete fundamentate printr-o analiză obiectivă atât a reuşitelor cât şi a eşecurilor din perioada recentă, strategia reprezintă o şansă pentru întreaga societate. Apreciem importanţa şi sprijinul acordat dezvoltării vieţii evreieşti din România, protejării şi promovării patrimoniului şi tradiţiilor iudaice din România, dar şi prezentării contribuţiei evreilor la dezvoltarea României, toate ca un fundament pentru lupta împotriva antisemitismului şi a negării Holocaustului”, a spus Vexler.

El susţine că, “într-o perioadă în care antisemitismul cunoaşte o explozie în întreaga lume, iar negarea şi trivializarea Holocaustului au devenit o monedă aproape curentă, este absolut necesar ca gesturile simbolice să fie completate de măsuri practice, coordonate la nivelul tuturor instituţiilor de stat care au atribuţii relevante”.

“Ascensiunea extremismului politic, lipsa educaţiei, a înţelegerii, dezinformările şi manipulările, normalizarea urii şi a violenţei alimentează permanent ura şi încearcă să şteargă memoria. Alături de predarea disciplinei “Istoria evreilor. Holocaustul”, acest angajament ferm al statului român reprezintă o asumare reală a responsabilităţii, dar mai ales un pas major înainte pentru un impact real pe termen lung. Ceea ce s-a întâmplat recent în Parlamentul României, când un senator încă a idealizat public organizaţia teroristă Hamas, a promovat mişcarea legionară şi a declarat diverse aberaţii antisemite în mod repetat reprezintă încă un motiv pentru importanţa măsurilor cuprinse în acest document”, a adăugat Vexler.

Deputatul a subliniat că, “înainte de orice altceva, această strategie naţională reprezintă un gest de demnitate care trebuie apreciat la adevărata sa valoare”. “Salut deschiderea Guvernului României, pentru realizarea unui act de asemenea anvergură cu implicaţii majore”, a precizat el.

Silviu Vexler a evidenţiat rolul Guvernului în adoptarea acestei strategii şi a instituţiilor statului în susţinerea comunităţilor evreieşti din ţara noastră “pentru asigurarea protecţiei (…) şi desfăşurarea în siguranţă deplină a vieţii”.

“Suntem în prezent una din foarte puţinele ţări din Europa, poate chiar singura, în care nu au existat atacuri împotriva comunităţilor evreieşti, iar viaţa evreiască se desfăşoară fără incidente. (…) Modul eficient în care au fost asigurate toate măsurile necesare şi faptul că nu au existat incidente sunt cu adevărat un simbol pentru România. Siguranţa şi liniştea de care ne bucurăm în mod constant nu apar din neant, sunt rezultatul unei munci extraordinare care merită şi trebuie recunoscută pentru că de ea beneficiază absolut tot cetăţenii României, cu atât mai mult în actualul context european şi internaţional”, a punctat Vexler.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Potrivit deputatului, această strategie are “o importanţă fundamentală pentru toţi cetăţenii ţării noastre (…) reprezentând opţiunea pentru normalitate şi cea mai bună armă pentru lupta împotriva antisemitismului, a extremismului în general şi a violenţei”.

“Mă bucură, de asemenea, că acest eveniment are loc în anul când marcăm 145 de ani de la acordarea cetăţeniei române evreilor din ţara noastră, un simbol al loialităţii absolute faţă de România şi al contribuţiilor fundamentale pe care evreii şi comunităţile evreieşti l-au adus la dezvoltarea României. Există un moment când trebuie să lupţi cu toată puterea pentru a apăra ceea ce crezi, iar acest moment este acum. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România va sprijini fără rezerve implementarea Strategiei naţionale”, a transmis Vexler.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un trib care nu a avut contacte cu exteriorul a ieșit din pădurea din Amazon în căutarea hranei

Un trib care nu a avut contacte cu exteriorul a ieșit din pădurea din Amazon în căutarea hranei Un trib care nu a avut contacte...

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența O turistă fotografiată în timp ce mima un...

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF)

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF) Cercetători au realizat prima imagine 3D a două inimi umane, una sănătoasă şi cealaltă bolnavă,...

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu ‘orice’ preşedinte al Statelor Unite

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu 'orice' preşedinte al Statelor Unite Rusia este dispusă să coopereze cu ”orice” preşedinte al Statelor Unite ”pregătit să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.