Românul care luptă în Ucraina umăr la umăr cu zeci de moldoveni: ‘NU suntem mercenari!’

Publicat:

Românul care luptă în Ucraina umăr la umăr cu zeci de moldoveni: ‘NU suntem mercenari!’

Un român care a luptat de partea forțelor ucrainene împotriva agresorilor ruși a spus că Moscova „dezinformează” când afirmă că numărul voluntarilor români ar fi de câteva sute.

„Români, în realitate, sunt undeva în jur de 50. Probabil, pe jumătate dintre ei îi cunosc. Din Republica Moldova sunt ceva mai mulți”, a spus Radu Hossu într-un interviu cu Europa Liberă România.


Citeşte şi: BNM ar putea plăti pentru furtul miliardului – Stiripesurse.md

Hossu, care spune că a petrecut trei luni pe front în Donbas și se implică în continuare în multiple forme de ajutorare a țării vecine, a declarat că românii luptă în Ucraina într-o formațiune numită „Romanian Battlegroup Getica”, care nu este unitate de „mercenari”.

Românul care luptă în Ucraina umăr la umăr cu zeci de moldoveni: ‘NU suntem mercenari!’

„Mercenarii nu au un steag, nu au o țară care să-i reprezinte. În schimb, românii și moldovenii care luptă în Getica reprezintă Armata Ucraineană, luptă pentru Armata Ucraineană, au un scop clar: de a susține Ucraina”, a spus Radu Hossu.

El a precizat că printre luptătorii români se află foști militari din Armata Română care „și-au dat demisia” și au „semnat contract cu Armata Ucrainei”.

„Ei au contracte direct cu Armata (Ucraineană, n. red.), nu cu Legiunea străină, care este sub serviciile de informații ale armatei GUR (Serviciul de Informații al Ucrainei, n. red.)”, a spus voluntarul român.

Controversa participării străine la război

Prezența străinilor pe frontul ucrainean este o temă îndrăgită a propagandei Kremlinului. Într-o încercare de a prezenta confruntarea armată ca una declanșată de Occident împotriva ei, Rusia spune adesea că militarii NATO deja ar fi prezenți acolo.

Românul care luptă în Ucraina umăr la umăr cu zeci de moldoveni: ‘NU suntem mercenari!’

Pe de altă parte, țările democratice au, la rândul lor, probleme cu participarea propriilor cetățeni la război. Unele guverne emit la cerere derogări de la legea care interzice cetățenilor „mercenariatul”, diferențiind între cei care luptă de partea Kievului și cei care ajută Rusia, declarată de unele țări „stat terorist”.

Președinta Moldovei, Maia Sandu, a retras cetățenia moldoveană a doi bărbați în legătură cu războiul din Ucraina: un militar din regiunea Luhansk și un politician pro-rus, fondatorul unui detașament de „voluntari” care luptă de partea Rusiei.

În septembrie 2022, Sandu avertiza că persoanele care dețin și cetățenia Federației Ruse ar putea rămâne fără cetățenia R. Moldova, dacă se vor înrola în armata rusă pentru a lupta în războiul din Ucraina, iar cei care au doar cetățenie moldovenească riscă sancțiuni mai dure pentru mercenariat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Situația la frontieră în 24 de ore (26 aprilie 2024)

Situația la frontieră în 24 de ore (26 aprilie 2024) În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 49 580 traversări, un...

ONU: Un caz închis, unele suspendate, iar altele în continuare investigate în privința UNRWA din Gaza

ONU: Un caz închis, unele suspendate, iar altele în continuare investigate în privința UNRWA din Gaza Biroul ONU care examinează acuzațiile israeliene potrivit cărora angajați...

Erdogan speră că următorul secretar general al NATO va aborda preocupările Turciei cu privire la terorism

Erdogan speră că următorul secretar general al NATO va aborda preocupările Turciei cu privire la terorism Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră...

Rusia a atacat instalații energetice ucrainene în trei regiuni

Rusia a atacat instalații energetice ucrainene în trei regiuni Rusia a atacat sâmbătă instalații energetice ucrainene în trei regiuni, deteriorând echipamente și rănind cel puțin...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.