Rusia a trimis 300 de instructori militari suplimentari în Republica Centrafricană

Publicat:

Rusia a anunţat marţi că a trimis 300 de instructori militari suplimentari în Republica Centrafricană, unde susţine regimul în funcţie, după o ofensivă a unor grupări rebele descrisă de guvern drept ‘tentativă de lovitură de stat’, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Pentru a ajuta Bangui să întărească capacităţile defensive ale Republicii Centrafricane, Rusia a răspuns rapid cererii guvernului (centrafrican) şi a trimis 300 de instructori suplimentari pentru formarea armatei naţionale’, a comunicat Ministerul de Externe.


Citește și : GREVĂ generală în Armenia! Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă

Diplomaţia rusă a precizat că a notificat această decizie Comitetului Consiliului de Securitate al ONU, creat prin rezoluţia 2127 referitoare la sancţiunile împotriva Republicii Centrafricane.
Cu o zi în urmă, un diplomat rus de rang înalt, Mihail Bogdanov, a declarat că Moscova nu a trimis trupe la faţa locului, însă deţine acolo personal în baza unor acorduri ‘privind formarea de cadre şi munca instructorilor noştri’.

Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Bangui, Ange Maxime Kazagui, anunţase venirea a ‘câteva sute’ de soldaţi ruşi şi de echipamente grele în cadrul unui acord de cooperare bilaterală, fără însă a preciza numărul lor şi nici data sosirii.

Contactat de AFP, Ministerul rus al Apărării nu a dorit să comenteze.

Marţi, diplomaţia rusă şi-a exprimat ‘serioasa îngrijorare’ faţă de evenimentele din ultimele zile, care au dus la o ‘gravă degradare a situaţiei de securitate a acestui stat’.

În Republica Centrafricană, marcată de un război civil sângeros, grupări armate ocupă peste două treimi din teritoriu. Trei dintre cele mai puternice grupări au atacat vineri axe rutiere vitale pentru aprovizionarea capitalei Bangui şi au anunţat o alianţă, cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale şi legislative de duminică.

Citește și : Poliţia îi sfătuieşte pe nemţi să nu se grăbească ‘să-şi toarne’ vecinii care fac petreceri de Crăciun

Gărzi private de securitate angajate de companii ruseşti asigură deja protecţia preşedintelui Faustin Archange Touadéra, candidat la un nou mandat, iar instructori ruşi antrenează forţele armate ale acestei ţări cu 4,9 milioane de locuitori, printre cele mai sărace din lume.

Rwanda a anunţat la rândul său trimiterea de trupe în Republica Centrafricană pentru a-şi proteja Căştile Albastre de acolo.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.