Rusia, acuzată că foloseşte atacuri cu gaze chimice împotriva soldaţilor ucraineni

Publicat:

Rusia, acuzată că foloseşte atacuri cu gaze chimice împotriva soldaţilor ucraineni

Rusia este acuzată că foloseşte în mod sistematic atacuri ilegale cu gaze chimice împotriva soldaţilor ucraineni. Trupele ucrainene au declarat pentru The Daily Telegraph că au fost supuse unor atacuri regulate efectuate cu drone de mici dimensiuni care lansează gaze lacrimogene şi alte substanţe chimice, relatează The Guardian.

Folosirea acestor substanţe, cunoscute sub numele de CS, este interzisă pe timp de război, conform Convenţiei privind armele chimice, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și:  Un al nouălea suspect în atentatul de la Moscova a fost arestat în Rusia

Moscova a mai fost acuzată că a folosit arme chimice într-un atac cu drone asupra portului Mariupol în primele etape ale invaziei sale din februarie 2022.

Slava, un locotenent superior a cărui unitate este desfăşurată în apropiere de Lîman, în regiunea Doneţk, a declarat că unele unităţi ucrainene din zona sa au fost supuse “aproape zilnic” unor atacuri cu gaz.

O grenadă cu gaz CS a fost pusă la dispoziţia Telegraph pentru verificare de către Rebekah Maciorowski, un medic de luptă american care serveşte în armata ucraineană. Maciorowski este chemată în mod obişnuit să acorde ajutor medical soldaţilor ucraineni din cele trei brigăzi cu care lucrează în regiunea Doneţk după atacurile cu arme chimice, pe care le-a descris ca fiind “sistematice”.

Grenada a fost recuperată iniţial de soldaţii din Brigada 53 Mecanizată, una dintre unităţile cu care lucrează. “Băieţii au recuperat-o în timp ce se aflau sub foc, pentru că nimeni nu credea că sunt atacaţi cu arme chimice”, a explicat Maciorowski.

Ihor, comandantul unei echipe ucrainene de recunoaştere desfăşurată în apropierea oraşului Ceasiv Iar, aflat pe linia frontului, în regiunea Doneţk, a declarat pentru Telegraph că aproape fiecare poziţie din zona sa de front primeşte “una sau două grenade cu gaz aruncate pe zi”. El a explicat că, din cauza modului în care multe trupe se apără acum în poziţiile ucrainene este dificil pentru ruşi să atace cu artilerie convenţională sau cu drone care trag rachete. “Singura modalitate prin care au reuşit să ne atace cu succes a fost cu gaze”, a spus Ihor.

Citește și: Cel mai mare criminal în serie din România, eliberat: ‘Călăul de boschetari’ a ucis cu pietre 11 oameni

În 2022, Chris Philp, ministrul britanic al tehnologiei de la acea vreme, a avertizat că Rusia se poate aştepta la un “răspuns dramatic sporit” din partea Occidentului dacă Vladimir Putin foloseşte arme chimice în Ucraina. Philp a acuzat, de asemenea, Kremlinul că răspândeşte dezinformări online pentru a crea un fals narativ conform căruia Ucraina se pregăteşte să folosească arme chimice, astfel încât Rusia să poată lansa propriul atac chimic – o strategie cunoscută sub numele de operaţiune sub steag fals.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.