X

Rusia amenință UE, după ce a anunțat că începe folosirea activelor rusești înghețate pentru finanțarea Ucrainei

Rusia amenință UE, după ce a anunțat că începe folosirea activelor rusești înghețate pentru finanțarea Ucrainei

Regimul de la Kremlin susține că planul Uniunii Europene de a folosi dobânzile de la activele rusești înghețate pentru a finanța sprijinul militar pentru Ucraina este „furt” și a amenințat cu acțiuni în justiție față de oricine este implicat în decizie, relatează Reuters.

Şeful diplomaţiei UE, Josef Borrell, a anunţat, luni, că la începutul lui august va fi efectuată prima tranşă de 1,14 miliarde de euro ca ajutor militar pentru Ucraina, provenită din veniturile obţinute din activele rusești îngheţate. „Astfel de acţiuni de furt nu pot rămâne fără reciprocitate”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al regimului criminal de la Kremlin. „Aceşti bani nu doar că sunt practic furaţi, dar vor şi folosiţi pentru cumpărarea de arme”, a adăugat el.

„Cu certitudine, vom lucra la posibila acţionare în justiţie a acelor persoane care sunt implicate în luarea deciziilor şi implementarea lor, pentru că aceasta este o încălcare directă a dreptului internaţional, este o încălcare a drepturilor de proprietate”, a mai spus el. După ce dictatorul Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022, SUA şi aliaţii lor au interzis tranzacţiile cu Banca Centrală şi Ministerul de Finanţe ale Rusiei, blocând în jur de 300 miliarde de euro în active suverane rusești în Occident.

State UE percep dobânzile rezultate din aceste active îngheţate – obligaţiuni şi alte tipuri de titluri de valoare în care banca centrală rusă investise – şi le plasează într-un fond UE ce va fi folosit pentru a ajuta Ucraina. Profiturile sunt estimate la 15-20 miliarde de euro până în 2027. Sângerosul dictator de la Kremlin susține că Occidentul a „declanşat un război economic împotriva Rusiei”, dar că economia acesteia s-a dovedit rezistentă, crescând cu 3,6% anul trecut, în timp ce sancţiunile au „eşuat”.

Kremlinul a afirmat în mod repetat că orice confiscare a activelor rusești „contravine tuturor principiilor pieţei libere pe care Occidentul le proclamă” şi că ar submina încrederea în dolarul american şi în euro, în acelaşi timp descurajând investiţiile globale şi „subminând încrederea în băncile centrale occidentale”.

Potrivit agenţiei RIA Novosti, ministerul de externe rus a transmis, marţi, că Rusia va avea un răspuns dur la orice folosire a veniturilor din activele sale.

Categorii: ExterneȘtirile zileiU.E.