Rusia ar fi folosit, pentru prima dată, o rachetă hipersonică Zircon în Ucraina. Ce spun specialiștii

Publicat:

Rusia ar fi folosit, pentru prima dată, o rachetă hipersonică Zircon în Ucraina. Ce spun specialiștii

O analiză preliminară a concluzionat că Rusia a lovit Kievul, săptămâna trecută, cu racheta hipersonică Zircon. Aceasta a fost prima sa utilizare în războiul început de aproape doi ani, a declarat luni șeful unui institut de cercetare de la Kiev, prezentând o nouă provocare pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei, potrivit Reuters, scrie adevarul.ro

Citește și Un pensionar care scotocea prin gunoi a economisit 700.000 de euro și a cumpărat 10 case


Oleksandr Ruvin, directorul Institutului de cercetare ştiinţifică şi criminalistică de la Kiev, a declarat pe canalul său Telegram că institutul său a finalizat o analiză preliminară a fragmentelor de rachetă dintr-un atac rusesc, care a avut loc la data de 7 februarie.

El a inclus un videoclip cu presupusele epave ale rachetei care arată marcaje specifice.

„În acest caz, vedem elemente care sunt caracteristice rachetei 3M22 Zircon. Părți și fragmente ale motorului și mecanismelor de direcție au marcaje specifice”, a scris el.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Racheta hipersonică Zircon are o autonomie de 1.000 km (625 mile) și se deplasează cu de nouă ori viteza sunetului, potrivit Rusiei. Analiștii militari au spus că viteza sa hipersonică ar putea însemna o reducere semnificativă a timpului de reacție pentru apărarea antiaeriană și o capacitate de a ataca ținte mari, adânci și întărite.

Rusia a declarat anterior că a finalizat testarea rachetei Zircon în iunie 2022, iar președintele rus, Vladimir Putin, a descris-o ca parte a unei noi generații de sisteme de arme de neegalat.

Dacă utilizarea sa în Ucraina este confirmată, arma ar putea reprezenta o provocare suplimentară pentru apărarea antiaeriană a țării aflate în conflict, pe fondul incertitudinii privind viitorul ajutor militar occidental.

Rusia efectuează atacuri aeriene regulate asupra Ucrainei folosind o serie de rachete și drone cu rază lungă de acțiune diferite. Racheta Zircon a fost proiectată, inițial, ca o armă lansată pe mare, iar o versiune lansată la sol a fost dezvoltată ulterior.

Declarația lui Ruvin nu spunea dacă arma fusese folosită pe uscat sau pe mare. Marcajele recuperate de pe epavă au indicat că arma a fost asamblată recent, a spus el.

Atacul din 7 februarie a ucis cel puțin cinci persoane, a deteriorat clădiri rezidențiale și infrastructura energetică, au declarat oficialii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sandra Huller va juca într-un film alături de Ryan Gosling

Sandra Huller va juca într-un film alături de Ryan Gosling Apreciata actriţă germană Sandra Huller va juca într-un film alături de un star de la...

Casa de modă Calvin Klein revine pe podiumurile de defilare

Casa de modă Calvin Klein revine pe podiumurile de defilare Casa de modă Calvin Klein şi-a anunţat joi "revenirea în viitorul apropiat pe podiumurile de...

Regele Charles va participa la ceremonia tradiţională Trooping the Colour

Regele Charles va participa la ceremonia tradiţională Trooping the Colour Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va participa la ceremonia tradiţională Trooping the Colour,...

Poliţia a monitorizat decibelii de la concertul lui Taylor Swift în Madrid după ce localnicii s-au plâns de zgomot

Poliţia a monitorizat decibelii de la concertul lui Taylor Swift în Madrid după ce localnicii s-au plâns de zgomot Poliţia a măsurat nivelul decibelilor înregistraţi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.