Rusia arestează un fost disident sovietic pentru “justificarea terorismului”

Publicat:

Rusia arestează un fost disident sovietic pentru “justificarea terorismului”

Veteranul disident sovietic Aleksandr Skobov a fost arestat la Sankt Petersburg, sub acuzaţia de “justificare a terorismului” pentru sprijinul său pentru Ucraina, a declarat miercuri activistul pentru drepturile omului Iuli Rîbakov, citat de EFE şi Meduza.io, potrivit stiripesurse.ro.

Skobov a fost reţinut luni seara, în timp ce se afla în vizită la Iuli Rîbakov. În jurul orei locale 22:00 (19:00 GMT), reprezentanţi ai Ministerului de Interne rus s-au prezentat la domiciliul apărătorului drepturilor omului şi i-au comunicat că a fost deschis un dosar penal împotriva disidentului în vârstă de 66 de ani.


Citeşte şi: Vizita premierulul belgian paralizează traficul din Chişinău – Stiripesurse.md

“Nu mi s-a permis să fotografiez mandatul (de arestare), era scris că este vorba de un caz penal pentru justificarea publică a terorismului”, a declarat Rîbakov, citat de publicaţia online Fontanka.

Rusia arestează un fost disident sovietic pentru “justificarea terorismului”

Skobov a devenit cunoscut în ajunul celui de-al 25-lea congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, în 1976, pentru că a distribuit mai mult de o sută de broşuri împreună cu activişti ai mişcării disidente “Noua Stângă”, cerând să se pună capăt “dictaturii funcţionarilor şi să se construiască un adevărat comunism cu chip uman”.

Poziţia sa contestatară l-a costat două internări în clinici psihiatrice, o practică obişnuită a autorităţilor sovietice împotriva celor care se opuneau sistemului. În anii 1990 a predat istoria în şcoala generală şi a publicat mai multe cărţi de istorie.

Rusia arestează un fost disident sovietic pentru “justificarea terorismului”

În timpul primului război ruso-cecen (1994-1996), Skobov s-a opus activ războiului, iar de la începutul conflictului în estul Ucrainei, în 2014, el s-a pronunţat în sprijinul Kievului.

În acelaşi an (2014), fostul disident a fost victima unui jaf, în timpul căruia a fost tâlhărit, bătut şi a primit mai multe lovituri de cuţit.

Pentru sprijinul său faţă de Ucraina, autorităţile ruse l-au declarat la începutul acestui an “agent străin”, potrivit EFE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Președintele bulgar: Victoria Ucrainei asupra Rusiei este ‘imposibilă’, iar prelungirea ostilităților este ‘dezastruoasă’

Președintele bulgar: Victoria Ucrainei asupra Rusiei este 'imposibilă', iar prelungirea ostilităților este 'dezastruoasă' Victoria Ucrainei asupra Rusiei este „imposibilă", iar prelungirea ostilităților este "dezastruoasă" nu...

Două cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în municipiul Chișinău

Două cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în municipiul Chișinău Două cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în municipiul Chișinău pe parcursul săptămânii...

25 de ani de închisoare pentru un rus care a vrut să dea foc unui centru de recrutare militară din Siberia

25 de ani de închisoare pentru un rus care a vrut să dea foc unui centru de recrutare militară din Siberia Un tribunal militar rus...

Viktor Orban, în vizită la Oradea. Obiectivul strategic, susținerea României pentru aderarea la spațiul Schengen

Viktor Orban, în vizită la Oradea. Obiectivul strategic, susținerea României pentru aderarea la spațiul Schengen Premierul ungar va vizita Partium la începutul lunii iunie și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.