Rusia, avertisment la adresa NATO în legătură cu sosirea avionelor F-16 în Ucraina

Publicat:

Rusia, avertisment la adresa NATO în legătură cu sosirea avionelor F-16 în Ucraina

Rusia a avertizat luni împotriva sosirii așteptate a avioanelor F-16 în Ucraina, spunând că avioanele de război americane vor fi tratate ca o escaladare, având în vedere potențialul lor de platforme cu arme nucleare, scrie businessinsider.com.

“Indiferent de ce modificare a aeronavelor va fi furnizată, le vom trata ca fiind capabile de arme nucleare și vom considera acest pas al Statelor Unite și al NATO drept o provocare intenționată”, a declarat ministerul rus de externe într-o declarație, potrivit agenției de presă de stat Sputnik, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Ministerul a declarat că NATO împinge războiul din Ucraina mai aproape de “punctul în care va atinge “masa critică” și va exploda”.

Se așteaptă ca Ucraina să primească în curând primele F-16 promise de la membrii NATO. Belgia, Danemarca, Norvegia și Olanda au promis câteva zeci de F-16 pentru Kiev, iar piloții ucraineni s-au antrenat pentru a folosi avioanele.

Avioanele F-16, o declarație de amenințare pentru Rusia

Între timp, Rusia a declarat de luni de zile că livrarea F-16 va fi o provocare din partea NATO, deoarece acestea pot fi echipate pentru a transporta arme nucleare.

“Dacă nu înțeleg acest lucru, atunci nu au nicio valoare ca strategi și planificatori militari”, a declarat în iunie ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Dar nu este clar cum ar putea F-16 singure să facă o diferență semnificativă în cazul unui atac nuclear împotriva Rusiei, deoarece unele avioane de război sovietice folosite de Ucraina, cum ar fi Su-24 și MiG-29, pot fi deja modificate pentru a transporta arme nucleare.

Capacitatea Su-24 în acest sens a fost citată chiar de aliatul rus Belarus, care a declarat în august 2022 că armata sa și-a modificat Su-24 pentru a transporta bombe nucleare tactice. Minskul a declarat că este pregătit să desfășoare aceste arme ca răspuns la amenințările occidentale.

În timp ce avioanele sovietice precum Su-24 nu sunt concepute pentru a transporta o încărcătură nucleară furnizată de Occident, Kievul și aliații săi din NATO au putut anterior să modifice avioanele de război pentru arme occidentale.

Su-24 al Ucrainei poate lansa acum racheta britanică Storm Shadow, deși nu este imediat clar dacă acest succes poate fi repetat cu arme nucleare.

În orice caz, Ucraina nu deține nicio armă nucleară în arsenalul său, după ce a renunțat la ele în 1994, când și-a obținut independența. Ea se supune Tratatului de neproliferare a armelor nucleare.

Rusia, la rândul său, a amenințat în mod regulat că va folosi arme nucleare tactice dacă va considera că anumite linii roșii au fost depășite de Occident, deși a fost acuzată că a spus acest lucru ca o cacealma.

F-16 este aclamat ca fiind un upgrade semnificativ pentru vechea flotă de epocă sovietică a Kievului, cu o rază de acțiune mai mare, capacități de armament mai bune și alte îmbunătățiri, inclusiv în privința manevrabilității. De asemenea, acestea sunt mai bine aliniate cu o mare parte din echipamentele americane pe care Ucraina le-a primit, cum ar fi rachetele antiradiații de mare viteză, destinate țintelor terestre.

Impactul incert al avioanelor F-16 în războiul din Ucraina

Cu toate acestea, într-un război în care nici Kievul, nici Moscova nu au reușit să obțină superioritatea aeriană, observatorii nu sunt siguri cât de semnificativ va schimba F-16 peisajul conflictului.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Rusia a desfășurat sisteme avansate de apărare aeriană, cum ar fi S-400, dintre care unele sunt mai sofisticate și mai eficiente decât amenințările cu care s-au confruntat F-16 în zonele de război anterioare, a relatat Jake Epstein de la Business Insider.

“Există un miliard de moduri de a detecta aceste F-16”, a declarat pentru Epstein Brynn Tannehill, analist în domeniul apărării și fost aviator al US Navy.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un nou joc din seria Grand Theft Auto va fi lansat în 2025

Un nou joc din seria Grand Theft Auto va fi lansat în 2025 Take Two a anunţat că va lansa un nou joc din seria...

VIDEO – Prezentare de modă istorică în Arabia Saudită. Manechinele au defilat, pentru prima dată, în costume de baie

VIDEO - Prezentare de modă istorică în Arabia Saudită. Manechinele au defilat, pentru prima dată, în costume de baie Arabia Saudită a arătat lumii o...

Îți place să pleci hai-hui în lume? Destinațiile perfecte pentru o primă călătorie ‘solo’

Îți place să pleci hai-hui în lume? Destinațiile perfecte pentru o primă călătorie 'solo' Călătoria de unul singur poate fi o experiență plină de satisfacții,...

ULTIMA ORĂ/ Rezultate preliminare la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai

ULTIMA ORĂ/ Rezultate preliminare la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai Comisia Electorală Centrală a prezentat rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.