Rusia, gata să ajute Erevanul dacă luptele se extind pe teritoriul armean

Publicat:

Rusia s-a declarat gata sâmbătă să ofere asistenţa “necesară” Armeniei, în conflict cu Azerbaidjan în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, dacă luptele se extind pe teritoriul armean, informează France Presse, potrivit agerpres.

Anunţul Moscovei, care şi-a reînnoit apelul la încetarea focului, a venit după ce prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a cerut mai înainte preşedintelui Vladimir Putin să înceapă consultări “urgente” asupra ajutorului pe care l-ar putea oferi Rusia pentru a asigura securitatea ţării sale.


Citește și : Guvernul britanic impune restricţii exporturilor de vaccinuri antigripale

Cererea armeană, care ridică temeri privind o escaladare a conflictului, a venit după eşecul noilor discuţii între Armenia şi Azerbaidjan care vizau instaurarea unei încetări a focului.

Rusia are o bază militară în Gumri, al doilea oraş ca mărime al Armeniei. De asemenea, ea este legată de Erevan printr-un tratat de securitate colectivă, dar a susţinut în trecut că acesta nu se extinde la regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

“Rusia va acorda Erevanului toată asistenţa necesară dacă confruntările au loc direct pe teritoriul Armeniei”, a declarat Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

În acelaşi timp, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova a precizat la televiziunea rusă că “formatele concrete” ale unei asistenţe vor fi discutate.

Într-o scrisoare către Vladimir Putin, Pashinyan a declarat sâmbătă dimineaţă că luptele se apropie de graniţele armene şi a acuzat din nou Turcia că sprijină Azerbaidjanul.

Carey Cavanaugh, fost ambasador al SUA, consideră că o intervenţie militară extinsă în conflict nu este în interesul Moscovei.

“Este imposibil să se măsoare riscurile, dar o intervenţie a trupelor ruse sau turce în această etapă ar conduce la o escaladare semnificativă a conflictului”, a declarat el pentru AFP.

Potrivit acestuia, armata rusă “şi-ar putea scoate trupele din garnizoana de la Gumri pentru a asigura securitatea frontierei” armene sau oferi asistenţă refugiaţilor care fug de lupte.

Ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanyan şi omologul său azer Djeihun Bairamov s-au întâlnit vineri la Geneva într-o încercare nereuşită de a găsi o soluţie la criză.

Vineri seară, mediatorii francezi, ruşi şi americani, reuniţi în cadrul “grupului OSCE Minsk”, au indicat că beligeranţii au fost de acord cu o serie de măsuri, în special angajamentul de “a nu viza în mod deliberat populaţiile civile sau ţinte nemilitare”.

Citește și : Trudeau: Libertatea de expresie îşi are limitele sale

Cu toate acestea, “ministerul apărării” din Nagorno-Karabah a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul că a bombardat capitala acestei regiuni secesioniste, Stepanakert, şi oraşul strategic apropiat Şuşa.

Ministerul a raportat “răniţi printre civili la Şuşa”. La rândul său, Baku a respins acuzaţiile că a bombardat Stepanakert.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.