X

Rusia, în fața CIJ pentru încălcarea de tratate ONU în Ucraina

Rusia, în fața CIJ pentru încălcarea de tratate ONU în Ucraina

Curtea Internațională de Justiție decide miercuri dacă Rusia a încălcat un tratat antiterorism prin finanțarea separatiștilor pro-ruși din Ucraina, inclusiv a celor care au doborât zborul MH17 al Malaysia Airlines în 2014, relatează Reuters.

Kievul susține că Rusia a încălcat, de asemenea, și un tratat privind drepturile omului prin discriminarea etnicilor tătari și ucraineni din Crimeea, peninsulă pe care Rusia a anexat-o în 2014, potrivit stiripesurse.

Citește și : Situaţie ALARMANTĂ la Bălţi! Autorităţile locale revin la măsurile luate în pandemie

Ucraina a cerut Curții Internaționale de Justiție să declare Rusia vinovată de încălcarea obligațiilor care decurg din cele două tratate ONU, semnate de ambele țări, și să o oblige la plata de despăgubiri.

În cadrul unei audieri la Curtea de la Haga în iunie anul trecut, Rusia a respins acuzațiile Ucrainei. Avocații Moscovei au negat încălcările sistematice ale drepturilor omului pe teritoriul ucrainean pe care îl ocupă și au respins acuzația că ar fi încălcat tratatul ONU împotriva finanțării terorismului.

Kievul a dat Moscova în judecată la cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite în 2017, înainte de invazia Rusiei din 24 februarie 2022.

Citește și : Deputații BCS se plâng la Curtea Constituțională

Legat de terorism, Rusia este acuzată de echiparea și finanțarea forțelor pro-ruse, inclusiv a rebelilor care au doborât zborul MH17 al Malaysia Airlines în iulie 2014, ucigând toți cei 298 de pasageri și membri ai echipajului.

Tags: crimeeaMalaysia AirlinesONUrusiaucrainazborul MH17
Externe