Rusia îşi AMÂNĂ misiunea pe Lună

Publicat:

Rusia a explicat marţi motivul amânării lansării sondei sale Luna 25, ca urmare a unei probleme la sistemul de aselenizare, o nouă dovadă a dificultăţilor întâmpinate de industria spaţială rusă, informează AFP, potrivit agerpres.

Misiunea fără echipaj uman, programată iniţial pentru octombrie şi amânată până în anul 2022, urma să fie prima lansare de către Moscova a unei sonde selenare după anii 1970, perioadă în care industria spaţială sovietică reprezenta o sursă de mare mândrie pentru această ţară.


Citeşte şi: Pentagonul a evacuat 16.000 de persoane din Afganistan în ultimele 24 de ore – Black News

Amânarea este o lovitură pentru ambiţia Rusiei de a rămâne în noua cursă către Lună în contextul în care americanii de la NASA intenţionează să trimită oameni pe satelitul natural al Pământului în jurul anului 2024.

Alexander Chirchakov, directorul companiei aerospaţiale ruse NPO Lavochkin, care dezvoltă Luna 25, a explicat marţi că amânarea a fost cauzată de “unele probleme întâmpinate în timpul testelor”, mai exact de necesitatea “dezvoltării unui sistem care să permită aselenizarea sigură” şi “lină”.

“Nu avem suficient timp”, a spus Chirchakov. “Avem nevoie de mai mult timp pentru a finaliza dezvoltarea navei spaţiale”, a rezumat el, citat de agenţiile ruseşti.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat vineri că lansarea Luna 25 a fost amânată pentru mai 2022, de pe cosmodromul Vostotchny, în Extremul Orient.

Roscosmos a evocat “necesitatea de a confirma în continuare caracteristicile afişate de instrumentele, unităţile şi sistemului de propulsie de pe Luna 25 în condiţii cât mai apropiate posibil de cele din spaţiu”.

Chirchakov a menţionat marţi “rezultate pozitive”, dar şi necesitatea unui “rezultat absolut fiabil”, în special pentru sistemul de aselenizare, deoarece acesta va fi utilizat ulterior, în cadrul altor misiuni.

Citeşte şi: BoJo a discutat cu Joe Biden despre situaţia din Afganistan – Black News

Proiectul Luna 25 este prima etapă dintr-un ciclu de misiuni selenare pentru Rusia, în vederea unei eventuale baze pe orbita sau chiar pe suprafaţa Lunii, construită împreună cu China.

Industria spaţială rusă a întâmpinat numeroase dificultăţi în ultimii ani, de la lansări eşuate la scandaluri de corupţie, ceea ce nu a împiedicat-o să îşi sporească anunţurile cu privire la proiecte ambiţioase, inclusiv construcţia unei staţii spaţiale proprii care să înlocuiască ISS. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Acident grav pe drumul care leagă Chișinăul de Orhei

Acident grav pe drumul care leagă Chișinăul de Orhei O tânără de 18 ani a ajuns la spital în urma unui grav accident care s-a...

Carburanții continuă să se scumpească

Carburanții continuă să se scumpească Carburanții continuă să se scumpească. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noi prețuri maxime de referință pentru...

Și-a pierdut conștiința la volanul mașinii și a fost resuscitată în câteva minute

Și-a pierdut conștiința la volanul mașinii și a fost resuscitată în câteva minute La un pas de tragedie! O femeie din Chișinău a scăpat cu...

FSB a dejucat o tentativă a Kievului de a deturna un bombardier strategic

FSB a dejucat o tentativă a Kievului de a deturna un bombardier strategic Ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) ar fi dejucat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.