Rusia l-a plasat pe scriitorul Boris Akunin pe lista personalităţilor ‘teroriste şi extremiste’

Publicat:

Rusia l-a plasat pe scriitorul Boris Akunin pe lista personalităţilor ‘teroriste şi extremiste’

Rusia l-a plasat luni pe scriitorul Boris Akunin, care locuieşte în exil din 2014, pe lista personalităţilor ” teroriste şi extremiste”, cel mai recent exemplu al represiunii care îi vizează pe detractorii Kremlinului, informează AFP.

Pe numele său real Grigori Şalvovici, autorul a fost adăugat pe această listă, întocmită de Rosfinmonitoring, Serviciul federal de monitorizare financiară, a constatat AFP.


Citeşte şi: Radu Marian ‘a dat de greu’ în troleibuz: ‘Am încercat, nu lucrează’

”Teroriştii m-au declarat terorist”, a reacţionat scriitorul pe Facebook.

În plus, scriitorul este vizat de o anchetă pentru discreditarea armatei, deschisă săptămâna trecută, a declarat luni o sursă familiarizată cu dosarul pentru agenţia Interfax.

Născut în 1956, în Georgia, care pe atunci era republică sovietică, Akunin este un scriitor cunoscut în Rusia pentru romanele sale poliţiste şi istorice, în special saga de succes ”Anchetele lui Erast Fandorin”, despre un erou care trăieşte în epoca ţaristă.

A scris de asemenea ”Istoria statului rus”, o creaţie în nouă volume care abordează dezvoltarea statului rus până la revoluţia din 1917.

Akunin s-a pronunţat în 2014 împotriva anexării peninsulei ucrainene Crimeea, după care a plecat în exil la Londra, unde locuieşte în prezent.

Rusia l-a plasat pe scriitorul Boris Akunin pe lista personalităţilor ‘teroriste şi extremiste’

Pe 24 februarie 2022, scriitorul a deplâns pe Facebook declanşarea ”unui război absurd”. ”Nebunia a câştigat”, a scris el la acea dată.

”Rusia e condusă de un dictator psihopat şi, mai grav de atât, ascultă de paranoia acestuia”, a mai spus scriitorul.

Romancierul a cofondat proiectul ”Adevărata Rusie”, susţinut de mai multe personalităţi culturale aflate în exil şi care se opun invaziei ruse în Ucraina şi încearcă să ajute refugiaţii ucraineni.

Citeşte şi: Uniunea Europeană poate face R. Moldova mai puternică

Mai multe ONG-uri şi publicaţii au denunţat din 2022 o epurare culturală în Rusia după ce artiştii critici la adresa invaziei ruse în Ucraina sau care nu au susţinut public puterea au fost retrogradaţi, concediaţi sau au fugit în străinătate. Alţii au fost condamnaţi la închisoare.

Pe de altă parte, puterea încurajează, finanţează şi pune în valoare artiştii şi producţiile culturale care susţin invazia în Ucraina, precum şi discursul oficial, din ce în ce mai conservator şi mai naţionalist.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Taylor Swift împrumută obiecte personale V&A din Marea Britanie pentru o ‘călătorie’ muzeală

Taylor Swift împrumută obiecte personale V&A din Marea Britanie pentru o 'călătorie' muzeală Ţinute, instrumente muzicale şi alte obiecte împrumutate de muziciana americană Taylor Swift...

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană Muzicianul şi creatorul de modă american Pharrell Williams va purta flacăra olimpică, vineri, în regiunea pariziană,...

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți Pe 25 iulie curent, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Bălți, Institutul...

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a Republicii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.