Rusia: Măsuri față de intensificarea acţiunilor NATO în direcţia strategică sud-vest, discutate într-o reuniune a Colegiului Ministerului Apărării

Publicat:

Intensificarea acţiunilor Alianţei Nord-Atlantice în direcţia strategică sud-vest forţează Rusia să adopte măsuri simetrice pentru a riposta ameninţărilor la adresa securităţii naţionale ruse, a declarat miercuri ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, într-o reuniune a Colegiului Ministerului Apărării Rusiei, desfăşurată la Sevastopol (Crimeea), informează agenţia de presă rusă TASS, potrivit agerpres.

“De la începutul anului, ţările Alianţei au efectuat 13 exerciţii de anvergură în direcţia strategică sud-vest, la care au participat peste 40.000 de militari şi 2.000 de unităţi de tehnică militară. Aceasta ne obligă să luăm măsuri simetrice pentru a contracara ameninţările apărute”, a afirmat Şoigu.


Citește și : Statele Unite au redevenit prima ţară de solicitare de azil din cadrul OCDE (raport)

“Astăzi vom discuta despre măsurile de contracarare a ameninţărilor militare în aceasta direcţie strategică”, a precizat ministrul rus, subliniind că măsurile de ripostă vizează “combinarea măsurilor de descurajare strategică cu creşterea capacităţilor de luptă ale trupelor din Districtul militar Sud”.

Generalul de armată Serghei Şoigu a declarat că Alianţa Nord-Atlantică şi-a sporit în mod semnificativ potenţialul de luptă la graniţele Federaţiei Ruse, pe fondul retoricii Poloniei şi statelor baltice despre o presupusă pregătire a unei agresiuni ruseşti.

“Pe fondul isteriei conducerii statelor baltice şi Poloniei privind o presupusă agresiune rusă care s-ar pregăti împotriva lor, numărul contingentelor NATO în ţările baltice, Polonia, România şi Bulgaria a crescut din 2015 de la 2.000 la 15.000 de oameni. În timpul exerciţiilor NATO, numărul militarilor implicaţi creşte la 40.000-60.000 “, a spus Şoigu.

“NATO îmbunătăţeşte în mod intens infrastructura pentru transportul trupelor în Europa de Est. Sunt simplificate procedurile de trecere a frontierelor de către unităţi militare”, a adăugat el.

Citește și : Brexit: Premierul May obține un vot crucial al parlamentului pentru planul său privind ieșirea din UE

În acelaşi timp, ministrul rus a afirmat că Rusia nu-şi sporeşte componenţa trupelor de-a lungul liniei de contact cu ţările NATO.

Toate activităţile de dezvoltare a forţelor militare ruse “se desfăşoară pe teritoriul naţional prin îmbunătăţirea sistemului de management şi a structurilor organizaţionale şi de personal în limitele numărului existent”, a mai spus ministrul rus al apărării.

În acelaşi timp, generalul Serghei Şoigu a declarat că elementele sistemului de apărare antirachetă al SUA, instalate în România şi, în perspectivă, în Polonia subminează stabilitatea pe continentul european, conform TASS şi publicaţiei Vzgliad.

“Elementele sistemului american de apărare antirachetă instalate în România în 2016 şi amenajarea unor astfel de instalaţii în Polonia subminează stabilitatea regională”, a insistat Şoigu la reuniunea Colegiului Ministerului Apărării rus.

El a subliniat, de asemenea, că în noua strategie nucleară a Statelor Unite, Rusia este desemnată drept principalul inamic, notează canalele media citate.

“În lumina acestui fapt, Pentagonul efectuează modernizarea armelor sale nucleare tactice şi a facilităţilor de stocare în Europa, implică în antrenamente piloţi din ţări care nu dispun de capacităţi nucleare”, a afirmat Şoigu.

“Este evident pentru toată lumea că situaţia internaţională este tensionată în prezent”, a spus ministrul.

De asemenea, Serghei Şoigu a avertizat că Peninsula Crimeea nu va putea fi recucerită prin forţă. Trupele ruse din Crimeea nu vor oferi “nicio şansă” eventualului inamic care ar îndrăzni să atace peninsula.

Citește și : Cazul Carinei Ţurcan, arestată în Rusia sub acuzaţia de spionaj în favoarea României, în atenția presei ruse

“În peninsulă a fost creată şi se consolidează în permanenţă o grupare interarme unică. Sistemele moderne de arme de înaltă tehnologie, cu care este echipată, nu lasă nicio şansă unui inamic potenţial care ar îndrăzni să atace acest teritoriu dintotdeauna rusesc “, a avertizat Şoigu, citat de RIA Novosti.

Pentru Rusia, această peninsulă a “avut întotdeauna o importanţă imensă”, a menţionat el, evocând că timp de aproape două secole şi jumătate, nu o dată soarta Rusiei a fost decisă pe teritoriul Crimeei. Potrivit lui Şoigu, Crimeea continuă să joace şi în prezent un rol crucial în asigurarea securităţii militare a Rusiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.