Rusia nu recunoaşte mandatele de arestare emise de CPI împotriva a doi comandanţi militari

Publicat:

Rusia nu recunoaşte mandatele de arestare emise de CPI împotriva a doi comandanţi militari

Rusia nu recunoaşte mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva a doi comandanţi militari ruşi în legătură cu atacuri cu rachete în Ucraina asupra infrastructurii electrice, a indicat miercuri Kremlinul, transmit Reuters şi AFP, potrivit stiripesurse.ro.

‘Nu suntem parte a Statutului’ de la Roma, tratatul fondator al CPI, a subliniat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ‘Nu recunoaştem’ mandatele de arestare ale acestei jurisdicţii, a adăugat el.


Rusia nu recunoaşte mandatele de arestare emise de CPI împotriva a doi comandanţi militari

Cei doi ofiţeri de rang înalt vizaţi sunt Serghei Kobîlaş, comandantul aviaţiei cu rază lungă de acţiune a forţelor aerospaţiale, şi Viktor Sokolov, comandantul flotei Mării Negre.

Ei sunt prezumaţi responsabili de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru tirurile de rachete care au lovit numeroase infrastructuri electrice în Ucraina între ’10 octombrie 2022 cel puţin şi 9 martie 2023 cel puţin’, potrivit unui comunicat emis marţi de CPI.

Citeşte şi: Fostul preşedinte al României trage un semnal de alarmă: ‘Putin ocupă Transnistria într-o noapte, dar nu o poate ține nici măcar trei zile’ – Stiripesurse.md

Ei sunt presupuşi de CPI că au dirijat aceste atacuri şi cauzat pagube accidentale excesive unor civili sau unor bunuri nonmilitare.

Rusia nu recunoaşte mandatele de arestare emise de CPI împotriva a doi comandanţi militari

Miercuri, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de Reuters, a declarat că mandatele emise de CPI împotriva celor doi militari nu au nicio semnificaţie pentru Rusia şi sunt o ‘provocare’.

CPI a emis, în primăvara lui 2023, mandate de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a comisarului rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, pentru rolul lor în ‘deportarea’ în Rusia a unor copii din Ucraina.

Kremlinul a considerat această primă decizie a CPI drept ‘nulă şi neavenită’. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă

Un elev de liceu a vrut să se sinucidă Un minor de 17 ani a fost transportat la spital, după ce acum câteva zile ar...

Igor Grosu este aşteptat în capitala Franţei

Igor Grosu este aşteptat în capitala Franţei Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va întreprinde în această săptămână o vizită de lucru la Paris. Anunțul a fost...

Competenţe legislative ale Parlamentului European

Competenţe legislative ale Parlamentului European Tratatele europene i-au conferit Parlamentului European o gamă largă de competenţe în calitate de organism al Uniunii Europene ales direct. În...

Șapte formațiuni semnează o declarație de condamnare a traseismului politic

Șapte formațiuni semnează o declarație de condamnare a traseismului politic Șapte formațiuni politice extra-parlamentare au semnat o declarație „de condamnare a traseismului politic”, la inițiativa...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.