Rusia organizează Congresul dialogului naţional sirian la Soci

Publicat:

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avut vineri convorbiri telefonice cu omologii săi iranian Javad Zarif şi turc Mevlut Cavusoglu în contextul pregătirilor pentru Congresul dialogului naţional sirian preconizat pentru sfârşitul lunii ianuarie la Soci, relatează agenţia de presă Reuters, potrivit agerpres.

‘Înainte de apropiatul Congres al dialogului naţional sirian de la Soci, părţile au continuat să facă schimb de opinii cu privire la situaţia actuală din Siria, punând accentul pe căutarea unei soluţii politice în baza Rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate, sub auspiciile ONU’, menţionează MAE rus, potrivit TASS.


Citeşte şi: Zeci de persoane sunt date dispărute după dezastrul natural din California – VIDEO

În cadrul acestor demersuri, preşedintele rus Vladimir Putin a discutat telefonic joi seara cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan despre intensificarea coordonării eforturilor celor două ţări în lupta împotriva terorismului în Siria, a indicat Kremlinul, citat de TASS.

Cu această ocazie, Recep Tayyip Edorgan i-a cerut lui Putin să intervină pentru a pune capăt ofensivei armatei siriene în provinciile Idlib şi Ghouta orientală, o condiţie indispensabilă – potrivit lui – reuşitei procesului de negocieri de pace de la Astana, a relatat Reuters, citând surse apropiate de preşedinţia turcă.

În opoziţie faţă de regimul lui Bashar al-Assad, Turcia, care îi sprijină pe rebelii sirieni, acţionează împreună cu Rusia şi Iran – aliaţi ai Damascului – în încercarea de a găsi o soluţie politică la conflictul care afectează Siria de aproape şapte ani.

Citeşte şi: Donald Trump nu vrea imigranţi din FUNDĂTURI ca Haiti sau state africane. Care sunt favoriţii preşedintelui SUA?

Rusia, Turcia şi Iran au convenit la negocierile de la Astana lansate anul trecut să înfiinţeze patru zone “de detensionare”, inclusiv una în provincia Idlib, în apropiere de frontiera turcă, zonă controlată de opoziţie.

Joi, rebelii sirieni au lansat un contraatac în această provincie din nord-vestul Siriei pentru a contracara avansul forţelor guvernamentale.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a acuzat miercuri forţele regimului că se servesc de prezenţa în zonă a grupării jihadiste Fateh al-Sham, fostul Front al-Nusra, pentru a ataca civili şi rebeli moderaţi. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

VIDEO – Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India

VIDEO - Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India Justin Bieber a oferit un spectacol incendiar la nunta anului, care are loc în...

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.