Rusia şi Coreea de Nord ar urma să semneze un parteneriat strategic în timpul vizitei lui Putin

Publicat:

Rusia şi Coreea de Nord ar urma să semneze un parteneriat strategic în timpul vizitei lui Putin

Rusia şi Coreea de Nord vor semna “documente importante” cu ocazia vizitei pe care preşedintele rus Vladimir Putin o va efectua la Phenian marţi şi miercuri, a anunţat luni Kremlinul, menţionând inclusiv posibila semnare a unui “parteneriat strategic”, transmite AFP.

Preşedintele rus va sosi marţi seară la Phenian, dar întregul său program oficial se va desfăşura a doua zi, a declarat presei ruse consilierul diplomatic al liderului de la Kremlin, Iuri Uşakov, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

“Documente foarte importante, foarte semnificative” vor fi semnate, a mai spus oficialul rus, vorbind chiar despre “posibila încheiere a unui acord de parteneriat strategic global” între Rusia şi Coreea de Nord.

“Acest tratat, dacă va fi semnat, va fi desigur condiţionat de evoluţia profundă a situaţiei geopolitice în lume şi în regiune şi de schimbările calitative care au avut loc recent în relaţiile noastre bilaterale”, a explicat consilierul lui Putin. Asupra acestui tratat “părţile încă lucrează şi o decizie finală asupra semnării lui ar putea fi luată în orele următoare”, a mai spus Iuri Uşakov.

Acesta a anunţat de asemenea că preşedintele rus şi liderul nord-coreean Kim Jong-un vor face “declaraţii de presă”.

Printre oficialii care-l vor însoţi pe Putin în această vizită se vor număra ministrul de externe Seghei Lavrov şi cel al apărării Andrei Belousov, doi vicepremieri şi şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos.

Supuse unor sancţiuni internaţionale de anvergură, Rusia şi Coreea de Nord şi-au dezvoltat considerabil relaţiile după lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. Kim Jong-un s-a întâlnit ultima dată cu Putin în timpul vizitei pe care a efectuat-o în Extremul Orient rus în septembrie 2023. Liderul nord-coreean a lăudat atunci legăturile “puternice de fraţi de arme” care datează din epoca sovietică între Moscova şi Phenian, dar cu acea ocazie nu a fost anunţată semnarea vreunui acord oficial.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Potrivit statelor occidentale, Coreea de Nord a furnizat Rusiei mari cantităţi de muniţii pentru războiul din Ucraina, iar Pentagonul a acuzat săptămâna trecută Moscova că a folosit recent în acest conflict rachete balistice nord-coreene. În schimbul muniţiilor livrate, Coreea de Nord a primit din partea Rusiei alimente şi asistenţă pentru programul său de sateliţi, conform informaţiilor obţinute de SUA şi Coreea de Sud.

După vizita la Phenian, Putin este aşteptat în Vietnam.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina salută numirea lui Rutte la şefia NATO

Ucraina salută numirea lui Rutte la şefia NATO Preşedinţia ucraineană salută miercuri numirea premierului olandez în exerciţiu Mark Rutte în postul de secretar general al...

Fostul procuror Popov este liber să se facă avocat

Fostul procuror Popov este liber să se facă avocat Învinuit într-un dosar de îmbogățire ilicită și fals în declarații publice, fostul procuror Ruslan Popov are...

Rusia, condamnată de CEDO cu privire la încălcări grave ale drepturilor omului în Crimeea

Rusia, condamnată de CEDO cu privire la încălcări grave ale drepturilor omului în Crimeea Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat încălcări ale drepturilor...

România va avea centre de dezintoxicare şi recuperare pentru dependenţii de droguri

România va avea centre de dezintoxicare şi recuperare pentru dependenţii de droguri Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul care completează art. 22 din Legea 143/2000...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.