Rusia şi Turcia dezaprobă menţinerea obstacolelor pentru exportul cerealelor ruseşti prin Marea Neagră

Publicat:

Rusia şi-a manifestat marţi din nou nemulţumirea faţă de implementarea ”componentei ruse” a acordului privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, componentă ce are în vedere exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti – împiedicate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei -, Turcia la rândul ei confirmând că persistă obstacolele în efectuarea acestor exporturi, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

”Suntem foarte nemulţumiţi de implementarea componentei ruse, unde ONU s-a angajat să rezolve această chestiune”, a declarat viceministrul rus de externe Andrei Rudenko.


Citește și : Péter Szijjártó: Cu Trump la Casa Albă, nu ar fi fost război în Ucraina!

Potrivit acestuia, ”încă mai este timp” pentru luarea unei decizii asupra prelungirii acordului, care expiră pe 19 noiembrie.

”Încă mai este timp, monitorizăm aplicarea acordului după restabilirea participării noastre”, a adăugat oficialul rus, referindu-se la revenirea Rusiei în acord după ce Moscova se retrăsese în urma unui atac ucrainean cu drone asupra flotei militare ruse din Crimeea.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a criticat la rândul său marţi faptul că obstacolele în calea exportului cerealelor şi îngrăşămintelor ruseşti prin Marea Neagră ”nu au fost eliminate complet”.

În prezent Turcia ”examinează ce măsuri pot fi luate pentru a satisface aşteptările Rusiei”, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, depune eforturi la rândul său pentru a elimina aceste obstacole în calea exporturilor ruseşti de cereale şi îngrăşăminte chimice, a mai spus Cavusoglu în faţa presei.

Aceste exporturi, deşi nu sunt incluse în sancţiunile occidentale impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei, sunt împiedicate indirect de aceste sancţiuni prin suspendarea schimburilor bancare şi financiare.

Rusia a acceptat să ridice blocada asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră cu condiţia ridicării acestor obstacole, dar de la intrarea în vigoare a acordului, la 1 august, s-a plâns constant de neaplicarea componentei privind exportul cerealelor şi îngrăşămintelor din porturile ruseşti şi a ameninţat că nu va mai extinde înţelegerea după expirarea acordului.

Citește și : Zelenski le care americanilor ‘să menţină o unitate de neclintit’ până la ‘restabilirea păcii’ în Ucraina

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a cărui ţară a mediat, împreună cu ONU, realizarea acestei înţelegeri între Moscova şi Kiev, a declarat luni că Turcia va propune prelungirea acordului pentru un an.

El a precizat că în perioada scursă de la 1 august cel puţin 431 de nave au plecat încărcate din porturile ucrainene şi au fost astfel exportate circa 10 milioane de tone de produse alimentare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Zelenski îşi va prezenta ‘planul de victorie’ la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie

Zelenski îşi va prezenta 'planul de victorie' la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie Ucraina îşi va prezenta "planul de victorie" la o reuniune...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.