Rusia și Ucraina ocupă primele locuri în topul criminalității cibernetice. Nici moldovenii noştri nu-s de lepădat

Publicat:

Rusia și Ucraina ocupă primele locuri în topul criminalității cibernetice. Nici moldovenii noştri nu-s de lepădat

Clasamentul mondial al criminalității cibernetice este deschis de Rusia, Ucraina și China, care dețin primele locuri în acest top. În același timp, Republica Moldova se situează înaintea unor state ca Italia, Israel sau Germania.

Indicele mondial al criminalității cibernetice, dat publicității pe 10 aprilie, relevă că Rusia posedă cea mai mare amenințare cibernetică, fiind urmată de Ucraina, China, SUA și Nigeria, care sunt „zonele fierbinți” ale criminalității de acest tip la nivel mondial, notează DPA, potrivit Europa Liberă.


Citeşte şi: Accident grav la Măgdăcești

Datele mai relevă că România se află pe locul cinci, în timp ce Republica Moldova, pe locul 15, fiind urmată de Israel.

Rusia și Ucraina ocupă primele locuri în topul criminalității cibernetice. Nici moldovenii noştri nu-s de lepădat

Indicele mondial al criminalității cibernetice a fost realizat de cercetători de la universitățile Oxford din Marea Britanie și South Wales din Australia.

Clasamentul s-a bazat pe datele culese de cercetători, care au intervievat aproape 100 de experți în criminalitate cibernetică din întreaga lume. Fiecăruia i s-a cerut să identifice cele mai semnificative surse și cinci tipuri majore de criminalitate cibernetică, clasând țările în funcție de impact, profesionalism și tehnică, precum și abilitățile hackerilor săi.

Co-autoarea studiului, Dr. Miranda Bruce, susține că cercetarea va permite agențiilor de securitate cibernetică să se axeze pe punctele cheie ale crimei cibernetice, asigurând o alocare mai bună a resurselor în lupta cu acest fenomen.

„Cercetarea care stă la baza indicelui va ajuta la îndepărtarea vălului de anonimat din jurul infractorilor cibernetici și sperăm că va ajuta la lupta împotriva amenințării tot mai mari a criminalității cibernetice bazate pe profit”, a spus ea.

„Acum avem o înțelegere mai profundă a geografiei criminalității cibernetice și a modului în care diferite țări se specializează în diferite tipuri de criminalitate cibernetică”, a adăugat cercetătoarea.

Rusia și Ucraina ocupă primele locuri în topul criminalității cibernetice. Nici moldovenii noştri nu-s de lepădat

Un alt autor al studiului, profesorul asociat Jonathan Lusthaus, susține că indexul ar putea ajuta la localizarea mai rapidă a infractorilor cibernetici.

„Din cauza naturii ilicite și anonime a activităților lor, infractorii cibernetici nu pot fi accesați cu ușurință sau interogați în mod fiabil. Ei se ascund activ. (…) Cel mai bun mijloc pe care îl avem pentru a face o imagine a locului în care se află de fapt acești infractori este să îi chestionăm pe cei a căror sarcină este să urmărească acești oameni”, afirmă el.

Cercetătorii au spus că speră să extindă studiul pentru a examina dacă diferitele caracteristici naționale, cum ar fi ratele de educație, PIB-ul sau nivelurile de corupție, influențează nivelul de criminalitate cibernetică apărută dintr-o țară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

1 mai cu veşti bune pentru bălţeni. Călătoria cu troleibuzul este mai ieftină

1 mai cu veşti bune pentru bălţeni. Călătoria cu troleibuzul este mai ieftină Primarul municipiului Bălți, Alexandr Petkov, a anunțat că începând cu 1 mai,...

Telemunca şi deconectarea, următoarele piese ale puzzle-ului muncii în Uniunea Europeană

Telemunca şi deconectarea, următoarele piese ale puzzle-ului muncii în Uniunea Europeană Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale Nicolas Schmit a asigurat în...

Ruşii fac DEZASTRU în Odesa! Rachetele balistice ucid oameni nevinovaţi

Ruşii fac DEZASTRU în Odesa! Rachetele balistice ucid oameni nevinovaţi Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul...

Franţa cere Israelului să îşi facă publică poziţia cu privire la propunerea de dezamorsare a tensiunilor cu Hezbollah-ul libanez

Franţa cere Israelului să îşi facă publică poziţia cu privire la propunerea de dezamorsare a tensiunilor cu Hezbollah-ul libanez Ministrul de externe al Franţei Stephane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.