X

Rusia susţine că armata sa continuă să avanseze împotriva poziţiilor ucrainene în regiunea Harkov

Rusia susţine că armata sa continuă să avanseze împotriva poziţiilor ucrainene în regiunea Harkov

Trupele ruse continuă să avanseze în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în cadrul unei ofensive care a determinat mai multe state membre NATO, inclusiv SUA, să autorizeze Kievul să utilizeze armamentul furnizat de către acestea pentru a lovi ţinte pe teritoriul rus, a comunicat luni Ministerul rus al Apărării, citat de EFE.

La rândul său Kievul a transmis că o persoană a fost ucisă, iar alte două rănite într-un atac rusesc cu rachete asupra regiunii Harkov, citându-l pe guvernatorul regiunii, potrivit AFP. Acest atac, aproape de miezul nopţii, a vizat localitatea Slobojanske, situată la sud-est de capitala regională Harkov şi a avariat mai multe case de locuit. “Un bărbat a fost ucis, iar un alt bărbat şi o femeie au fost răniţi”, a indicat Oleg Sinegubov pe Telegram, potrivit stiripesurse.

Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

În buletinul său de luni cu privire la evoluţiile de pe front, Ministerul rus al Apărării susţine că unităţile Grupării armate Sever (Nord) “au continuat să avanseze” între liniile inamice în regiunea Harkov. Forţele ruse au respins cinci contraatacuri ale unor grupuri de asalt ucrainene în apropierea localităţilor Lipţî şi Vovceansk, detaliază acesta.

Ministerul mai susţine că forţele sale au provocat pierderi în rândul a trei brigăzi ucrainene în apropierea localităţilor Neskucine, Graniv şi Konstantinovka (regiunea Doneţk).

Unităţile Grupării armate Zapad (Vest) “au ocupat poziţii mai avantajoase şi au provocat pierderi” la două brigăzi ucrainene în perimetrul localităţilor Zagaruikovka (regiunea Harkov) şi Stelmahovka (regiunea Lugansk).

SUA şi Germania au dat vineri undă verde Kievului să lanseze atacuri pe teritoriul rusesc cu arme furnizate de aceste ţări NATO, alăturându-se altor ţări aliate precum Marea Britanie, ţările baltice şi scandinave.

Cu toate acestea, ucrainenii trebuie să se limiteze la lovirea instalaţiilor militare de peste graniţă în dreptul regiunii Harkov şi nu pot utiliza în niciun caz rachete cu rază lungă de acţiune împotriva altor ţinte.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat Europa cu “consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să atace instalaţii militare în Rusia.

Scopul permisiunii occidentale este de a opri ofensiva rusă în curs de desfăşurare în regiunea Harkov, unde Putin a declarat că încearcă să creeze o “zonă de securitate” pentru a preveni atacurile ucrainenilor asupra regiunilor de frontieră ruseşti.

Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

Conform unor experţi militari de la Kiev, la o distanţă de 30 km de frontiera cu Ucraina, în regiunea Belgorod, forţele ruse au concentrat multiple tipuri de armament de artilerie cu care atacă trupele ucrainene, lansând totodată bombe grele glisante asupra poziţiilor acestora. Tocmai acest “scut de artilerie” şi-ar dori Kievul să lovească în primul rând, potrivit acestora.

Regiunea Harkov este vizată aproape zilnic de forţele ruse, care au lansat pe 10 mai o ofensivă terestră în acest sector, cucerind între timp o serie de mici localităţi.

Tags: harkovrusiaucraina
Război in Ucraina