Rusia vrea să oblige străinii să semneze la intrarea în țară un ‘acord de loialitate’

Publicat:

Rusia vrea să oblige străinii să semneze la intrarea în țară un ‘acord de loialitate’

Cetățenii străini care vor călători în Rusia ar putea fi obligați, în viitorul apropiat, să semneze la intrarea în țară un „acord de loialitate”. Ei s-ar obliga să nu critice autoritățile sau să „discrediteze” istoria țării, făcând mai ușoară o eventuală expulzare, dacă încalcă acordul.

Ministerul rus al Afacerilor Interne a vorbit în premieră despre un asemenea proiect în noiembrie, 2023. Normele anunțate atunci urmau să interzică cetățenilor străini să critice politica și autoritățile ruse, de rând cu „discreditarea istoriei sovietice”, potrivit europalibera.org.


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

Străinii urmau să fie obligați și să respecte „valorile tradiționale rusești”, respingând „propaganda relațiilor sexuale netradiționale”, scria atunci Reuters.

Mai nou, la 2 aprilie, deputatul Leonid Kalașnikov, președinte al Comisiei pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții din Duma de Stat, a anunțat că proiectul se află la etapa examinării de către Guvern.

„Proiectul de lege elaborat de Ministerul Afacerilor Externe menționează un acord de loialitate. Semnându-l, cetățenii străini vor fi de acord cu posibila deportare din Rusia și orice alte restricții viitoare privind intrarea pe teritoriul Federației, în cazul unor încălcări comise în țară”, a spus Kalașnikov, potrivit Interfax.

Tot la 2 aprilie, agențiile rusești de știri l-au citat pe președintele rus, Vladimir Putin, cu declarații cam în aceeași notă, făcute la Ministerul de Interne, despre cum străinii care vin în Rusia trebuie să-i respecte tradițiile, istoria, valorile etc.

„Agenții străini” ar putea fi lipsiți de dreptul de a fi aleși

Tot săptămâna aceasta, în Duma de Stat de la Moscova, partidul „O Rusie justă” a anunțat că a înaintat un proiect de lege prin care ar urma să interzică cetățenilor cu statut de „agent străin” să mai candideze în alegeri. Inițiativa legislativă urmărește să interzică și numirea acestora în instituțiile publice.

Liderul partidului, Serghei Mironov, a explicat că o astfel de lege ar fi necesară deoarece majoritatea „agenților străini” se află peste hotare. Aceștia, susține el, fără a oferi însă vreo dovadă în acest sens, au poziții anti-ruse și susțin, inclusiv financiar, forțele armate ale Ucrainei,

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

Serviciul rusesc al Europei Libere scrie că propunerea vine și după ce un grup de cetățeni cu statut de „agent străin” au anunțat că vor candida pentru un mandat în Duma orășenească de la Moscova. Alegerile pentru acest consiliu vor avea loc în septembrie 2024.

Întrebat despre această inițiativă, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a spus că în acest moment, Kremlinul nu are nici o poziție față de această propunere legislativă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc. Peste 300.000 oameni participă la eveniment

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc. Peste 300.000 oameni participă la eveniment Peste 300.000 oameni participă la Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc....

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia Şoarecele oldfield are un tip unic de celulă suprarenală, care produce hormonul 20⍺-OHP, necunoscut până acum la şoareci. Hormonul...

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat Banca americană de investiții Goldman Sachs intră pe piața împrumuturilor pentru fondurile de capital...

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate Fiica lui Ari Boulogne, a cărui paternitate Alain Delon nu a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.