Rușii măresc ofensiva pe toată linia frontului, iar luptele grele se extind: explozii la Harkov

Publicat:

Rușii măresc ofensiva pe toată linia frontului, iar luptele grele se extind: explozii la Harkov

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat, vineri seară, că a primit un raport din partea comandantului şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sirski, privind situaţia de pe front, relatează Rador Radio România.

De asemenea, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, seara târziu, pe 10 mai, că luptele pentru Strilecha, Pylna, Borysivka, Oliinykove și Ohirtseve sunt în desfășurare. Măsurile contraofensive continuă, de asemenea, în și în jurul așezărilor Lypky și Vovchansk. Forțele armate ucrainene au trimis trupe suplimentare în zonă, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

„Lupte grele au loc de-a lungul întregii linii a frontului. O atenție deosebită este acordată direcțiilor din regiunea Harkiv, Pokrovsk și alte direcții din regiunea Donețk. Am discutat despre acțiuni defensive și întărirea pozițiilor noastre în regiunea Harkiv. Subiect separat – Ceasiv Iar. Comandantul şef a vorbit despre decizii care vor acorda noi posibilităţi soldaților noștri” – a transmis Zelenski.

Zelensky a subliniat că este important ca partenerii să susțină Forțele Armate și rezistența Ucrainei cu provizii la timp: „Pachetul care ajută cu adevărat este armele aduse în Ucraina, nu doar anunțul pachetului. Mulțumesc fiecărui lider care percepe situația în Ucraina.”

„Încă de acum, luptele defensive sunt în desfășurare în regiunea Harkov împotriva încercărilor ocupanților ruși de a desfășura acțiuni ofensive și de a avansa adânc în teritoriul statului nostru. Măsurile contraofensive continuă în și în jurul lui Lypky și Vovchansk din regiunea Harkiv. Inamicul folosește infanterie. și echipamente. Luptele sunt, de asemenea, în desfășurare pentru așezările din zonele de graniță care erau efectiv în zona gri – Strilecha, Pylna și Borysivka, precum și în zona Oliinykove și Ohirtseve”, a transmis Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Statul Major a raportat că Forțele de Apărare ucrainene operează pe linii defensive pregătite.

Explozii raportate noaptea trecută

Mai multe explozii s-au auzit în oraşul ucrainean Harkov, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Potrivit şefului regiunii, Oleh Sinehubov, prima explozie s-a auzit la un minut după declanşarea alertei de raid aerian, iar a doua – la 02:48. Forțele Armate ale Ucrainei au avertizat anterior că ruşii ar putea lansa rachete spre regiunile Harkov și Poltava.

Americanii estimează o escaladare

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, nu a exclus posibilitatea ca atacurilor rusești de la granița de nord-est a Ucrainei din 10 mai ar putea fi o pregătire pentru o ofensivă mai mare asupra orașului Harkov, transmite Reuters.

Ministerul Apărării al Ucrainei a relatat mai devreme în cursul zilei că forțele ruse au lansat o încercare de a pătrunde în regiunea Harkov. Zelensky a confirmat ulterior că Rusia desfășoară noi operațiuni ofensive în zonă.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Washingtonul „lucrează non-stop” pentru a furniza Ucrainei provizii de apărare, a spus Kirby.

Președintele american Joe Biden a autorizat mai devreme, pe 10 mai, un pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Kiev, care include obuze de artilerie, rachete de apărare aeriană, vehicule blindate și alte muniții.

„Este cu siguranță posibil ca rușii să se pregătească pentru un asalt mai mare asupra Harkivului”, a spus Kirby, citând semne că Rusia pare să se pregătească să folosească focul cu rază lungă de acțiune în raza orașului.

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți. Ce presupun acestea

Prevederile noului curriculum școlar sunt apreciate de părinți. Ce presupun acestea Aceștia cred că noile prevederi vor ajuta la atingerea unui nou nivel în învățământ....

Premierul va conduce delegația Moldovei la lansarea negocierilor de aderare la UE

Premierul va conduce delegația Moldovei la lansarea negocierilor de aderare la UE Premierul Dorin Recean va conduce delegația care va reprezenta Republica Moldova la lansarea...

O firmă de mașini, amendată de guvernul de la Roma pentru că a vândut mașini fabricate în China drept italiene

O firmă de mașini, amendată de guvernul de la Roma pentru că a vândut mașini fabricate în China drept italiene Guvernul italian a amendat o...

EURO 2024: Portugalia, calificată în optimi

EURO 2024: Portugalia, calificată în optimi  Selecţionata Portugaliei s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.