Rușii se iau de americani: ‘Nu au dreptul moral să critice Iranul!’

Publicat:

Washingtonul s-a retras în mod unilateral din Planul comun de acţiune cuprinzător privind programul nuclear iranian şi, prin urmare, nu are dreptul moral de a emite aprecieri critice cu privire la îmbogăţirea uraniului de către Iran, a declarat vineri Mihail Ulianov (foto), ambasadorul Rusiei pe lângă forurile ONU de la Viena, între care Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), citat de agenţia oficială rusă RIA Novosti, potrivit agerpres.

‘În ceea ce priveşte SUA, ele nu au dreptul moral să formuleze aprecieri critice pentru că nu mai fac parte din acord’, a afirmat Ulianov, adăugând că SUA au încălcat înţelegerea cu Iranul (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA), la fel şi Rezoluţia 2231 a ONU şi articolul 25 din Carta Naţiunilor Unite.


Citește și: SUA trimit 200 de militari și baterii Patriot în Arabia Saudită

Iranul a început să îmbogăţească uraniu cu centrifuge avansate recent instalate, făcând un nou pas în reducerea angajamentelor sale care decurg din acordul internaţional încheiat în 2015, a anunţat joi AIEA într-un nou raport, citat de AFP şi Reuters.

Republica islamică informase AIEA despre intenţia sa de a instala centrifuge mai avansate decât cele pe care le anunţase.

Centrifugele avansate instalate la centrul iranian din Natanz ‘sunt pe cale să acumuleze sau au fost pregătite să acumuleze uraniu îmbogăţit’, au informat experţi AIEA după o verificare la faţa locului miercuri, potrivit unui raport al Agenţiei consultat de AFP.

Centrifugele utilizate în acest scop reprezintă 20 de modele de tip IR-4 şi două ‘cascade’ totalizând 40 de modele de tip IR-6, precizează raportul.

La un an după retragerea SUA din acordul nuclear din 2015 şi restabilirea sancţiunilor americane împotriva Iranului, Teheranul a început să se prevaleze – pe etape – de angajamentele luate în acest cadru, notează Reuters. JCPOA îi permitea să folosească doar centrifuge IR-1 de primă generaţie. Instalarea centrifugelor în cascadă accelerează procesul de îmbogăţire a uraniului, potrivit experţilor.

Citește și: Aproape jumătate dintre austrieci vor limitarea drepturilor pentru musulmani

Iranul a anunţat la 7 septembrie că a instalat centrifuge avansate pentru a creşte stocul de uraniu îmbogăţit, care din iulie depăşeşte limita (de 300 kg) stabilită prin acordul de la Viena.

În acest context, reprezentantul SUA pentru Iran, Brian Hook, a declarat că nu a citit încă raportul AIEA privind utilizarea unor centrifuge avansate de către Iran, dar poziţia Washingtonului este neschimbată – Teheranul nu ar trebui, în principiu, să îmbogăţească uraniu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

Moscova, New Delhi şi Beijingul, o lume multipolară cu contururi foarte vagi

Moscova, New Delhi şi Beijingul, o lume multipolară cu contururi foarte vagi Preşedintele rus Vladimir Putin, omologul său chinez Xi Jinping şi premierul indian Narendra...

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.