X

‘Ruta Cafenelelor Istorice’ în România, traseul de iarnă în premieră europeană

Ruta Cafenelelor Istorice‘ în România, traseul de iarnă în premieră europeană

Ruta Cafenelelor Istorice, un traseu certificat de Consiliul Europei (2022), și-a lansat primul program de călătorie culturală. Intrată în circuitul internațional „Historic Cafes Route” (HCR), România este una dintre cele 15 țări din rețeaua culturală europeană care include peste o sută de cafenele istorice.

Nume precum Palatul Brukenthal, Castelul Bran, Hotel Transilvania ori Cabana Bâlea Lac și Hotelul de Gheață, dar și cafenele din centrul Clujului, Brașovului și Sibiului apar pe lista europeană. În premieră pentru Europa, a fost creat un traseu original de iarnă ce include aceste obiective, potrivit stiripesurse.

Citește și : Situaţie ALARMANTĂ la Bălţi! Autorităţile locale revin la măsurile luate în pandemie

Ambasadorul onorific HCR în România, Arnold Klingeis, a menționat inclusiv despre „Transilvania Culinară” – un eveniment înscris în această rută, în care 20 de chefi au prezentat propriile viziuni asupra unor rețete tradiționale, precum și combinații inedite.

Primul pachet turistic pentru Europa

Ruta Cafenelelor Istorice promovate sub înaltul patronaj al Consiliului Europei a lansat în premieră, pentru turismul românesc, primul pachet turistic pentru Europa, primul itinerariu turistic de iarnă (Winter Experience) care are ca poartă de aterizare în România Aeroportul din Cluj și pe cel din Brașov. Lansarea a avut loc în urmă cu puțin timp la Palatul Brukenthal din Avrig – Sibiu. Este o onoare pentru noi ca români să găsim o nișă în turismul românesc, să creăm o premieră. Arătăm că turismul românesc poate să ofere surprize”, a menționat Arnold Klingeis, ambasador HCR România, făcând referire la primul itinerar pentru cele 48 de Rute Culturale acreditate de Consiliul Europei cu destinația România.

Oferta pilot și atracțiile sale: Dracula și Hotelul de Gheață

Specialiștii HCR lucrează acum la prima ofertă, cea pilot, dezvoltată cu ajutorul legendei lui Dracula și a unicului Hotel de Gheață: „Avem două atracții mari în această ofertă. Imensa poveste Dracula o reinterpretăm prin Hotel Transilvania de la Cluj. Dar și la Bran, pe varianta Brașov, distinșii oaspeți care vizitează castelul pot descoperi, de asemenea, povestea romanului Dracula”.

Este vorba despre hotelul din filmul „Dracula”, în care a fost cazat avocatul Jonathan Harker, invitat de contele Dracula în România la Bran. A stat în acest hotel unde a mâncat niște preparate speciale – cum ar fi papricașul de găină, după cum scrie și în carte, în romanul lui Bram Stoker.

„Sunt două mari atracții pentru că turismul cultural nu este suficient de competitiv dacă nu include și aspecte de mainstream, care sunt emblematice și consacrate. Și noi lucrăm la prima ofertă pilot, dezvoltată în cadrul turismului românesc, pe povestea Dracula și bineînțeles pe unicul Hotel de Gheață care este celebru și atrage mii de turiști din toate colțurile lumii. Și aceasta este de fapt legătura cu Hotelul de Gheață”, a mai spus ambasadorul HCR.

Cabana Bâlea Lac, în circuitul cafenelelor istorice

Dar în Ruta Cafenelelor Istorice este inclusă, de fapt, Cabana Bâlea Lac: „… Cabana, pentru că hotelul de gheață este efemer. Aceasta are peste un secol de existență, este monument istoric. La Bâlea s-au băut ceai și cafea în ibric și în urmă cu 200 – 300 de ani când urcau oamenii în vârful muntelui”.

De altfel, cea mai veche atestare a unei ascensiuni în regiunea Bâlea – Valea Doamnei a fost consemnată în jurul anului 1700, iar un rol important în promovarea turismului în zonă l-a avut Societatea Carpatină a Transilvaniei (SKV) – Siebenbürgischer Karpatenverein – înfiinţată la Sibiu în anul 1880. Trei ani mai târziu aceasta va inaugura, în zona Cascadă, prima cabană. Dar prima cabană de la Bâlea Lac este atestată în 1904.

„Turismul trece și prin stomac”

Din circuit nu lipsește turismul culinar tradițional. „Turism nu înseamnă doar să fotografiezi un monument, o atracție, el trece și prin stomac. Preparatele concepute după rețetele tradiționale din provinciile românești reprezintă de asemenea o carte de vizită pentru România și trebuie puse în valoare în cadrul rutelor culturale promovate de Consiliul Europei. Oamenii sunt în centrul atenției, și mă refer în special la bucătarii care au adus la viață istoria culinară a țării noastre în momentul în care România a excelat prin turismul românesc și a prezentat oferta turistică – o premieră în Europa”, a mai menționat ambasadorul HCR cu referire la „Transilvania Culinară” și „Revelionul bucătarilor”, experiența culinară istorică găzduită de Palatul Brukenthal din Avrig la jumătatea lunii ianuarie 2024.

Pachetul turistic cuprinde, pe lângă Hotelul de Gheață și Castelul Bran, Salina Turda, un tur prin orașele medievale, dar și cu câini Husky, schi în Poiana Brașov și opriri la cafenele incluse în circuitul istoric.

Călătoria în timp prin peisaje pitorești și localuri cu povești uluitoare

„Viitorul Traseelor Culturale este promovarea culturii, prin turism. Și acest nou produs turistic cultural uimitor este un punct de plecare excelent pentru a face vizibile la nivel mondial Rutele Culturale, certificate de Consiliul Europei”, a mai menționat reprezentantul HCR.

Ruta Cafenelelor Istorice reprezintă un program al Consiliului Europei, o călătorie în timp ce urmărește să atragă mai mulți turiști în căutare nu numai de obiective istorice, ci și de atmosfera și poveștile de odinioară, prin unele dintre cele mai fermecătoare orașe și peisaje luxuriante și pitorești ale Transilvaniei, prin cafenelele încântătoare – fiecare cu propria atmosferă unică și cu o bogată moștenire culturală.

Citește și : Deputații BCS se plâng la Curtea Constituțională

În acest mod sunt promovate și evidențiate, pe lângă patrimoniul material și imaterial al Cafenelelor Istorice, și atracții culturale și istorice importante ale României. Reamintim faptul că pentru a fi admise în această rețea exclusivistă, cafenelele trebuie să funcționeze în clădiri vechi de cel puțin un secol și să aibă meniuri legate de istoria regiunii în care se află.

Ruta Cafenelelor Istorice trece prin țări precum: Elveția, Austria, Belgia, Franța, Grecia, Italia, Spania, Malta, Portugalia, Danemarca, Turcia, Cehia, Slovacia, Ungaria și România.

 

Tags: Arnold KlingeiscafenelecălătorieHCRRomania
Știrile zilei