Salariile în creștere ale Rusiei pe fondul războiului întăresc sprijinul clasei muncitoare pentru Putin

Publicat:

Salariile în creștere ale Rusiei pe fondul războiului întăresc sprijinul clasei muncitoare pentru Putin

Motivele pentru creșterea veniturilor în Rusia au fost bine documentate: lipsa forței de muncă, plățile mari pentru soldați și familiile acestora și un nivel fără precedent al cheltuielilor de stat care a obligat fabricile din sectorul apărării să lucreze non-stop. Cu toate acestea, dacă standardele de viață s-au îmbunătățit cu adevărat poate fi dezbătut, având în vedere cheltuielile militare record, inflația ridicată, sancțiunile occidentale și limitele impuse exporturilor de hidrocarburi.

Datele care ar fi utilizate în mod normal pentru a încerca să se ajungă la o concluzie ar trebui tratate cu prudență: Comportamentul consumatorilor ruși s-a schimbat prea radical pe fondul războiului din Ucraina și există diferențe uriașe în întreaga societate rusă. În timp ce invazia la scară largă a Ucrainei a fost un șoc major pentru clasa de mijloc, aceasta a canalizat, de asemenea, bogăția către multe persoane care înainte se străduiau să se descurce, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Datele disponibile arată că veniturile reale au crescut cu 5,8% în 2023 și în același ritm în primul trimestru din 2024, potrivit Serviciului de Stat de Statistică al Rusiei (Rosstat). În plus, cifrele Serviciului Federal de Impozite arată că veniturile din impozitul pe venit ale statului rus în 2023 au fost cu 40% mai mari decât în 2021 (cea mai mare parte a acestei creșteri a avut loc în 2023).

Cele cincisprezece regiuni cu cea mai rapidă creștere în ceea ce privește contribuția la impozitul pe venit (excluzând regiunile pe care Rusia susține că le-a anexat în Ucraina) nu includ aproape niciunul dintre marii donatori tradiționali. În schimb, primele locuri sunt ocupate de regiuni care, înainte de război, erau în mod tradițional primitoare nete de la bugetul federal. Printre acestea se numără republica Ciuvașia (o creștere de 56% în doi ani), regiunea Briansk (54%), regiunea Kostroma (52%), regiunea Kurgan (50%), regiunea Smolensk (49%) și regiunea Zabaikalski (47%). Au existat doar trei regiuni în care creșterea contribuției la impozitul pe venit a fost sub 20%.

Este important de reținut că utilizarea plăților din impozitul pe venit pentru a evalua nivelul de trai înseamnă excluderea unei surse cheie de bogăție în timp de război, deoarece salariile soldaților și plățile în caz de rănire sau deces nu sunt supuse impozitului pe venit. Cu toate acestea, având în vedere creșterea plăților din impozitul pe venit (și faptul că Rosstat evaluează că 59% din veniturile din 2023 provin din salarii), se poate spune cu încredere că veniturile reale au crescut mai repede decât inflația de la invazia la scară largă.

Pe ce se duc bani

Pare că ei cheltuiesc mai mult și economisesc mai mult (o tendință pe care șefa băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a descris-o ca fiind ciudată). Potrivit băncii centrale, suma rublelor deținute în conturile bancare rusești a urcat cu 19,7%, ajungând la 7.400 de miliarde în 2023 (de aproape trei ori mai mult decât în 2022), susținută de ratele ridicate ale dobânzilor. În special, s-a înregistrat o creștere în categoria depozitelor cu o valoare cuprinsă între 3 milioane și 10 milioane de ruble (atât în ceea ce privește valoarea totală a acestora, cât și în ceea ce privește numărul de persoane care dețin astfel de depozite). Cu alte cuvinte, o mulțime de oameni sunt pregătiți să dețină sume considerabile în bancă și par încrezători că nu va exista un dezastru în viitorul apropiat.

În ceea ce privește consumul, situația este extrem de variată. Consumatorii operează în anumite limite: de exemplu, rușii nu merg în Europa deoarece legăturile de transport aerian au fost întrerupte la începutul războiului și este greu să obții o viză. De asemenea, este dificil să cumperi o mașină: nu toată lumea vrea un vehicul fabricat în China.

Cu toate acestea, există două tendințe de cheltuieli care sugerează că cel puțin unii consumatori au bani de ars. În primul rând, cererea continuă să crească pentru creditele ipotecare (valoarea totală a creditelor ipotecare deținute în Rusia a crescut cu 34,5% în 2023). Această creștere a fost determinată în principal de programele ipotecare subvenționate de stat. Iar cererea nu a dat niciun semn de slăbire în primele patru luni din 2024. Mulți ruși au suficiente economii pentru a depune un avans de 30% pentru o proprietate (avansul inițial mediu) și sunt fericiți să își asume ipoteci pe douăzeci de ani, ceea ce sugerează că se bazează pe sprijinul continuu al statului.

A doua tendință este piața jocurilor de noroc în plină expansiune. Veniturile caselor de pariuri legale au crescut cu 40% în 2023, iar jucătorii activi (cei care pariază cel puțin o dată pe săptămână) au ajuns la aproximativ 6,6 milioane de persoane. În total, peste 15 milioane de persoane au jucat jocuri de noroc (aproximativ unul din șapte ruși cu vârsta de peste 18 ani) în cursul anului. În același timp, inflația înseamnă că mărimea pariului mediu este în creștere. Tendințele actuale au dus chiar la apeluri pentru creșterea limitei legale pentru un singur pariu de la 600.000 de ruble la 1,4 milioane de ruble.

Cele mai bine plătite slujbe

Printre cei care “câștigă” de pe urma situației actuale se numără milioanele de ruși care au locuri de muncă de tip blue-collar și gray-collar. Unele dintre cele mai solicitate profesii din timpul războiului sunt: operator de freză, mașinist, sudor, țesător și muncitor în industria confecțiilor. Deși există unele diferențe regionale, salariile bărbaților și femeilor care lucrează în aceste profesii au crescut de trei patru ori. Țesătorii, de exemplu, erau plătiți între 18.000 și 25.000 de ruble pe lună în decembrie 2021 (aproximativ 250-350 de dolari atunci), în timp ce acum pot obține 120.000 de ruble (1.300 de dolari).

Un alt exemplu bun este cel al curierilor și al șoferilor. Șoferii de camioane pe distanțe lungi primesc acum o medie de 180.000 de ruble pe lună (în creștere cu 38% față de anul trecut), în timp ce curierii pot câștiga până la 200.000 de ruble pe lună. Pentru comparație, președintele Vladimir Putin a semnat recent un decret prin care a majorat plata lunară a membrilor Academiei de Științe din Rusia – cei mai importanți academicieni și cercetători ai țării – la 200.000 de ruble începând de anul viitor.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Chiar și din această scurtă analiză, este clar că principalii beneficiari financiari ai războiului din Ucraina (cu excepția oficialilor din domeniul securității și a soldaților) sunt cei ale căror profesii au fost mult timp considerate ca fiind slab plătite și cu un statut scăzut. Acum, aceștia se bucură de salarii mari și de o atenție debordantă atât din partea angajatorilor care se luptă să ocupe posturile vacante, cât și din partea statului în ansamblu.

Mai mulți bani în buzunarele lor îi face pe acești oameni – care nu sunt obișnuiți să reflecteze asupra propriei conștiințe și care nu au acces ușor la surse independente de informare – și mai sensibili la propagandă. Imaginea publică a lui Putin le oferă un sentiment reconfortant de stabilitate și sentimentul că liderii lor iau deciziile corecte. Nu este surprinzător faptul că nivelul de susținere a regimului rus în rândul acestor grupuri nu face decât să crească.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării

Recean: Antreprenorii din Ceadîr-Lunga reușesc să-și extindă piețele de desfacere și contribuie la creșterea economică a țării În cadrul vizitei sale în municipiul Ceadîr-Lunga, prim...

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.