Preşedinta prooccidentală a Georgiei, Salomé Zourabichvili, şi-a exprimat joi satisfacţia pentru “etapa imensă” realizată de ţara sa, care tocmai a obţinut statutul de ţară candidată la aderarea la UE, relatează AFP.
“Această zi marchează o etapă imensă pentru Georgia şi familia noastră europeană”, a declarat ea pe reţelele sociale.
Citeşte şi: Putin avertizează Chişinăul: ‘Dacă nu vrea, nu trebuie’
“Voinţa de neclintit a poporului georgian a fost exprimată”, a estimat şefa statului din Caucaz.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat că UE va acorda statutul de ţară-candidată Georgiei şi va declanşa negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, în prima zi a summitului Celor 27.
Aceste ţări au cerut să adere la UE la puţin timp după începerea invaziei ruse în Ucraina, în 2022, văzând în acest demers obţinerea unei protecţii indispensabile faţă de Moscova.
O astfel de îngrijorare are şi Georgia, fostă republică sovietică care a fost invadată de trupele ruse în 2008.
În iunie 2022, UE a acordat statutul de ţară-candidată numai Ucrainei şi Republicii Moldova şi a cerut Georgiei să efectueze reforme judiciare şi electorale, mai multă libertate pentru presă şi mai puţină putere pentru oligarhi.
Citeşte şi: Alertă teroristă în Parlamentul European de la Strasbourg
În luna noiembrie, Comisia Europeană le-a recomandat liderilor UE să acorde Georgiei statutul de candidat oficial, cu condiţia ca guvernul de la Tbilisi să angajeze reforme.
Aderarea la Uniunea Europeană este înscrisă în constituţia georgiană şi susţinută, potrivit sondajelor, de circa 80% din populaţia sa.