Şapte oameni au murit în manifestaţiile violente din Irak

Publicat:

Şapte manifestanţi au fost ucişi cu focuri de armă miercuri seara în oraşul sfânt şiit Najaf, în sudul Irakului, după ce susţinători ai liderului şiit Moqtada Sadr au atacat o tabără de manifestanţi antiregim, au anunţat surse medicale, informează AFP, potrivit agerpres.

Zeci de alţi manifestanţi au fost răniţi, au adăugat aceste surse, precizând că manifestanţii ucişi au fost împuşcaţi în cap sau piept.


Citeşte şi: Atac TERORIST la Ierusalim! O maşină a intrat cu viteză în oameni!

După ce Moqtada Sadr şi-a exprimat susţinerea pentru premierul desemnat Mohammed Allawi, fracturând revolta populară născută în octombrie, susţinătorii săi şi manifestanţii antiregim alături de care cei dintâi defilau de luni de zile s-au confruntat de mai multe ori în diferite oraşe, însă fără a recurge la arme.

La Najaf, la sfârşitul după-amiezii de miercuri, susţinătorii lui Sadr au dat buzna peste o tabără de manifestanţi care, de la începutul lui octombrie, cer o reformare a sistemului politic şi continuă să-i respingă oamenii, inclusiv pe Allawi.

Confruntări au izbucnit apoi în seara zilei de miercuri între cele două tabere, înainte ca forţele de securitate să se interpună, în timp ce corturile în care dormeau manifestanţii erau în flăcări.

Allawi, care îşi va prelua funcţia doar după ce cabinetul său va obţine încrederea Parlamentului în mai puţin de o lună, a cerut imediat pe Twitter ca guvernul demisionar “să-şi îndeplinească rolul, care este cel de a-i proteja pe manifestanţi”.

Citeşte şi: Un tren de mare viteză A DERAIAT în nordul Italiei. Doi oameni au murit!

În seara zilei de miercuri, la Diwaniya, alt oraş din sudul Irakului, sute de manifestanţi se aflau în stradă, scandând sloganuri ostile susţinătorilor lui Moqtada Sadr, care au adoptat “casca albastră” ca semn distinctiv.

În timp ce “căştile albastre” sunt de mai multe zile ţinta criticilor manifestanţilor, Sadr le-a cerut marţi să sprijine forţele de ordine care încearcă să redeschidă şcoli şi administraţii închise în timpul săptămânii de către o mişcare de nesupunere civilă “paşnică”.

“Datoria căştilor albastre (…) nu este de a mă apăra şi a reprima vocile care scandează sloganuri care-mi sunt ostile”, a scris Sadr. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.