Șase separatiști catalani au fost eliberați temporar din închisoare

Publicat:

Şase lideri separatişti catalani, condamnaţi la închisoare pentru tentativa de secesiune din 2017, au ieşit marţi, în mod excepţional, din închisoare pentru a se prezenta în faţa unei comisii a parlamentului regional catalan, transmite AFP, potrivit agerpres.

Cei şase, foşti membri ai guvernului separatist condus de Carles Puigdemont, autoexilat în Belgia, au fost întâmpinaţi de câteva zeci de militanţi separatişti cu aplauze şi strigăte de ‘Libertate’.


Citeşte şi: Doi arabi israelieni, inculpaţi pentru spionaj

Este pentru prima dată când cei şase, printre care se află şi fostul adjunct al lui Puigdemont, Oriol Junqueras, apar în public după condamnările pronunţate împotriva lor în octombrie şi care au declanşat numeroase manifestaţii degenerate în violenţe.

Guvernul separatist catalan, care dispune de competenţe extinse mai ales în materie penitenciară, le-a autorizat ieşirea din închisoare pentru a se prezenta în faţa unei comisii de anchetă a parlamentului regional cu privire la punerea sub tutelă a Cataloniei de către autorităţile de la Madrid în 2017 în urma tentativei de secesiune.

Ieşirea lor temporară din detenţie intervine pe un fond de tensiuni între principalele două partide separatiste, Împreună pentru Catalonia (JxC) al lui Carles Puigdemont, şi Stânga Republicană din Catalonia (ERC) a lui Oriol Junqueras, formaţiuni care guvernează împreună regiunea.

Citeşte şi: Americanii sunt sfătuiţi să evite călătoriile în China

Tensiunile au cunoscut o acutizare luni, când ERC a respins apelurile JxC de a nu respecta decizia justiţiei ce îl privează pe preşedintele catalan Quim Torra, membru al JxC, de mandatul de deputat regional.

Condus de Junqueras din detenţie, ERC a sprijinit la începutul lui ianuarie reînvestirea prim-ministrului socialist Pedro Sanchez, în schimbul unei negocieri asupra ‘conflictului politic’ din Catalonia, negociere ce nu este văzută cu ochi buni de JxC.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.