Sătul de poluare, un grup de locuitori din Jakarta a depus o plângere în justiţie împotriva guvernului indonezian

Publicat:

Un grup de locuitori din Jakarta, exasperat de poluarea care sufocă megalopolisul, a depus joi o plângere în justiţie împotriva guvernului indonezian, relatează AFP, potrivit agerpres.

Capitala indoneziană este învăluită într-un nor toxic persistent de la începutul lunii iunie şi a fost în această perioadă în mod repetat clasată drept cel mai poluat oraş din lume, potrivit aplicaţiei AirVisual.


Citește și : Tusk îndeamnă la ‘implicarea Verzilor’ în împărţirea funcţiilor de rang înalt în UE

Treizeci de reclamanţi, între care militanţi ecologişti, funcţionari şi un şofer de taxi, doresc să obţină fapte din partea liderilor indonezieni, dar mai ales să alerteze locuitorii, încă prea puţin sensibili la problemele de mediu.

Plângerea vizează şapte politicieni, inclusiv preşedintele indonezian Joko Widodo, guvernatorul oraşului Jakarta şi câţiva miniştri.

‘Ei neglijează dreptul locuitorilor de a respira un aer sănătos şi nu se asigură că există o calitate a aerului suficient de bună pentru cei 10 milioane de oameni care locuiesc acolo’, a declarat Nelson Nikodemus Simamora, un avocat al grupului în faţa tribunalului.

Pe 25 iunie, indicele de calitate a aerului (AQI), care măsoară concentraţia particulelor fine PM2.5, a ajuns la 230, dublu faţă de Beijing sau Bombay în aceeaşi zi.

În anul 2018, AirVisual a indicat deja Jakarta ca fiind oraşul cel mai poluat din Asia de Sud-Est, cu o medie de 45,3 micrograme de particule fine pe metru cub de aer (un indice AQI de 125) .

OMS recomandă pentru sănătate o medie anuală maximă de 10 micrograme.

Citește și : SUA transferă drone militare la baza de la Câmpia Turzii

Însă ‘datele din 2019 arată o creştere semnificativă a particulelor fine’ în prima jumătate a anului, a declarat Louise Watt, purtătorul de cuvânt al aplicaţiei.

Greenpeace Indonezia afirmă că principala cauză a poluării o reprezintă traficul rutier din acest oraş care este printre cele mai aglomerate din lume. ONG-ul afirmă de asemenea că la poluare contribuie de asemenea obiceiul localnicilor de a-şi arde gunoiul în aer liber, precum şi prezenţa a opt centrale electrice pe bază de cărbune pe o rază de 100 de kilometri în jurul capitalei.

Expunerea prelungită la particule fine poate provoca pe termen scurt iritaţii, probleme respiratorii şi chiar astm. Pe termen lung, creşte riscul de a dezvolta cancer.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova Perioada: ora 07:00, data 06.07.2024 până...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.