Satul în care oamenii au fost păcăliți să-și vândă rinichii pe nimic. Au crezut că le vor crește la loc

Publicat:

Satul în care oamenii au fost păcăliți să-și vândă rinichii pe nimic. Au crezut că le vor crește la loc

Într-o geografie a sărăciei, există un pol al disperării: un sat în care în aproape fiecare gospodărie există cel puțin un membru al familiei care și-a vândut un rinichi, pe o brumă de bani. Ce mai mulți dintre ei au spus chiar că cei care le-au propus ‘afacerea’ le-au spus că organele le vor crește la loc.

Aventurierii care încearcă să escaladeze Muntele Everest pot vedea trei repere record după ce vor porni la drum din capitala nepaleză Kathmandu. Unul dintre ele un sat micuț aflat la jumătatea distanței dintre Kathmandu și Lukla, Hokse, cunoscut nu de călători, ci de experții în sănătate care lucrează pentru a expune practica sumbră a traficului internațional de organe. Un studiu din 2015 a constatat că peste 300 de săteni din Hokse și-au vândut rinichii pentru doar 160 de lire sterline.


Cercetătorii cred că aproximativ fiecare adult din acest sat de câteva sute de locuitori și-a vândut unul dintre rinichi pentru bani. Se știe că agenții vizează oamenii săraci din localitățile rurale din întreaga lume, iar Nepalul nu duce lipsă nici de aceștia.

Pukar Bhujhel, în vârstă de 39 de ani, arată cicatricile pe care le-a obținut în urma operației la care a fost supus în timpul donării unui rinichi. El a fost ademenit de racolatorii de rinichi, care i-au promis că îi vor găsi un loc de muncă mai bun în India. Mai târziu, când a trecut granița, și-a dat seama că a fost prins în capcană. A fost amenințat că va fi ucis dacă refuză să-și doneze rinichiul lui Nakkal Bahadur Tamang, beneficiarul rinichiului său. Șantajiștii au aranjat pentru Pukar Bhujel un certificat de cetățenie fals, schimbând numele în Sahila Tamang, înainte de a pleca în India. După intervenția chirurgicală din 14 aprilie 2013, Pukar a primit în total 1500 de dolari.

Rinichi vânduți pentru mai puțin de 200 de euro

În Nepal, brokerii care reprezintă clienți străini bogați se împrietenesc adesea cu potențialele victime și le păcălesc să se despartă de un rinichi cu promisiuni de plăți mari, minciuni cu privire la riscurile pentru sănătate și chiar afirmații false că rinichiul lor va crește din nou.

Chiar și cele mai mari plăți, de aproximativ 3.000 de lire sterline, reprezintă o sumă infimă având în vedere suferința pe care o pot trăi oamenii, dacă reușesc să reziste. Rapoartele indică faptul că cei care au vândut un rinichi sunt deosebit de vulnerabili la insuficiența renală acolo, din cauza muncii în căldură toridă în condiții istovitoare.

“A trebuit să lucrez în condiții de căldură extremă – în jur de 50 de grade Celsius. Nu aveam timp să luăm prânzul, să mergem la toaletă sau să bem apă. Mă supraîncălzeam. Dintr-o dată am simțit că mi se umflă picioarele și nu mai puteam să merg. Apoi mi s-a spus că rinichiul meu a cedat“, a declarat pentru Sky News Jit Bahadur Gurung, un nepalez în vârstă de 29 de ani, care a lucrat timp de trei ani în Arabia Saudită. A supraviețuit calvarului și s-a întors în Nepal, dar acum trebuie să facă dializă de trei ori pentru a supraviețui fără un rinichi.

 

 

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Politica agricolă comunitară a fost revizuită în Parlamentul European

Politica agricolă comunitară a fost revizuită în Parlamentul European Parlamentul European a aprobat, astăzi, revizuirea Regulamentului privind planurile strategice PAC și a Regulamentului orizontal...

O palestiniancă a atacat cu un cuțit un militar israelian în Cisiordania. Femeia de 20 de ani a fost împușcată

O palestiniancă a atacat cu un cuțit un militar israelian în Cisiordania. Femeia de 20 de ani a fost împușcată O palestiniancă a atacat cu...

Scholz cere măsuri împotriva spionilor chinezi din Germania

Scholz cere măsuri împotriva spionilor chinezi din Germania Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că acuzațiile conform cărora asistentul unui proeminent politician de extremă...

Peste o sută de profiluri falsuri asociate fugarului Șor au fost identificate în doar o săptămână

Peste o sută de profiluri falsuri asociate fugarului Șor au fost identificate  în doar o săptămână În ultima săptămână, specialiștii în dezinformare de la Guvern...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.