X

Scandal cât casa între nemţi şi polonezi! Olaf Scholz cere explicaţii Varşoviei

Scandal cât casa între nemţi şi polonezi! Olaf Scholz cere explicaţii Varşoviei

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut ieri guvernului polonez să dea explicaţii cu privire la problema “vize contra bani pentru migranţi”, care a provocat un scandal în politica poloneză, în contextul în care dezbaterea privind imigraţia se intensifică în Germania.

Solicitarea lui Scholz marchează o intensificare a retoricii din partea puternicului vecin vestic al Poloniei, la doar câteva zile după ce surse au declarat că Germania l-a convocat pe ambasadorul polonez şi că ministrul de interne Nancy Faeser a vorbit cu omologul său polonez pe această temă, transmite News.ro.

De la începutul acestei luni, guvernul polonez se confruntă u acuzaţii din partea partidelor de opoziţie, potrivit cărora ar fi părtaş la un sistem prin care migranţii primeau vize pentru Polonia într-un ritm accelerat, fără verificări adecvate, după ce plăteau intermediari.

Citeşte şi: Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a acționat în judecată Ministerul Afacerilor Interne – Stiripesurse.md

Persoanele sosite în Polonia ar putea trece cu uşurinţă în alte ţări ale Uniunii Europene, având în vedere că frontierele sunt deschise.

Guvernul polonez a scris comisarului pentru securitate al Uniunii Europene pentru a preciza că scandalul a fost un “subiect mediatic” exagerat, menit să-i discrediteze pe naţionaliştii aflaţi la guvernare într-o luptă dură pentru realegerile de luna viitoare.

“Scandalul vizelor, care are loc în Polonia, trebuie clarificat”, a declarat Scholz sâmbătă la un eveniment. “Nu vreau ca oamenii din Polonia să fie pur şi simplu lăsaţi să treacă”, a adăugat el.

Scholz a lăsat să se înţeleagă că Germania ar putea lua măsuri pentru a controla frontiera cu Polonia.

Scandal cât casa între nemţi şi polonezi! Olaf Scholz cere explicaţii Varşoviei

În ultimii ani, Germania s-a confruntat deja cu valuri de migranţi şi solicitanţi de azil din Siria şi Ucraina.

Într-o scrisoare adresată ministrului polonez de externe, Zbigniew Rau, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a cerut clarificări complete în legătură cu scandalul celor până la 350.000 de vize de lucru cumpărate pentru spaţiul UE-Schengen, a relatat săptămâna aceasta BILD.

În scrisoarea pusă la dispoziţia BILD, comisarul subliniază că atitudinea autorităţilor poloneze ar putea însemna “o încălcare a legislaţiei UE şi, în special, a Codului UE privind vizele”.

Tags: germaniaOlaf ScholzPoloniavize
Categorii: ExterneȘtirile zilei