SCANDAL cât casa la Teheran: Ministrul de externe ‘îl vorbea pe la spate’ pe răposatul Qassem Soleimani

Publicat:

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a ordonat declanşarea unei anchete după ce o înregistrare audio ce conţine afirmaţii ale şefului diplomaţiei iraniene care critică rolul defunctului general Qassem Soleimani în politica externă a Iranului a ajuns în presă, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului de la Teheran, informează AFP, potrivit agerpres.

“Credem că acest furt de date este o conspiraţie împotriva guvernului, sistemului, integrităţii instituţiilor naţionale şi de asemenea împotriva intereselor noastre naţionale”, a declarat Ali Rabii pentru jurnalişti.


Citește și: O bandă de traficanţi de droguri planifica asasinarea vicepremierului muntenegrean

“Preşedintele a ordonat Ministerului de Informaţii să identifice agenţii acestei conspiraţii”, a spus el, adăugând că fişierul cu interviul “a fost furat din motive evidente”, fără a da mai multe detalii.

Mass-media din străinătate, printre care The New York Times, au difuzat recent ceea ce au prezentat a fi extrase dintr-o înregistrare cu o conversaţie a ministrului de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, fără a preciza cum le-au obţinut.

Potrivit unui extras publicat de cotidianul american, ministrul spune: “În Republica Islamică, tabăra militară domneşte. Am sacrificat diplomaţia în faţa taberei militare”, în condiţiile în care “tabăra militară ar trebui să fie în serviciul diplomaţiei”.

Zarif nu a comentat asupra acestei controverse, însă a publicat marţi un scurt mesaj audio pe Instagram: “Cred că nu ar trebui să munciţi pentru (această) istorie… Spun să nu vă îngrijoraţi atât de istorie, cât să vă îngrijoraţi pentru Dumnezeu şi popor”.

Luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, Said Khatibzadeh, nu a negat autenticitatea înregistrării, însă a declarat că a fost extras un fragment dintr-un interviu de şapte ore ce conţinea “opinii personale”.

Citește și: Fotbalul englezesc BOICOTEAZĂ total rețelele sociale ca răspuns la abuzul online

Afirmaţiile divulgate au provocat critici aprinse din partea mass-media şi politicienilor conservatori din Iran, cazul generalului Soleimani fiind un subiect sensibil.

Qassem Soleimani a fost ucis într-un atac cu dronă american la Bagdad, în ianuarie 2020. El era şeful Forţei Qods, însărcinată cu operaţiuni externe ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.