Schemă de corupție la ANSA: Confiscări de peste 2.000.000 lei

Publicat:

Schemă de corupție la ANSA: Confiscări de peste 2.000.000 lei

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de condamnare a trei angajați ai subdiviziunilor teritoriale ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) Dubăsari şi Criuleni și două persoane fizice, acuzate de săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă și fals în acte publice.

Conform investigațiilor, în perioada septembrie 2018 – februarie 2019, trei angajați din cadrul subdiviziunilor teritoriale ANSA din regiunea Dubăsari și Criuleni, au implementat o schemă ilicită de eliberare a certificatelor fitosanitare pentru exportul fructelor și legumelor pe piața Federației Ruse.


Funcționari publici din cadrul ANSA, au pretins și primit între 50 și 90 de dolari SUA pentru fiecare certificat eliberat ilegal. În total, în perioada menționată, persoanele învinuite au primit ilegal  aproximativ 700 000 lei. Aceste acțiuni au permis exportul unor loturi de produse agricole către Federația Rusă, fără a respecta cerințele fitosanitare impuse, în baza certificatelor fitosanitare false.

Urmărirea penală a durat 1 an și 4 luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de 4 ani, fiind examinată în procedură generală, inculpații nerecunoscându-și vinovăția de comiterea faptelor incriminate.

În rezultatul analizei probatoriului administrat, la 09 august 2024, instanța a recunoscut vinovați doi angajați ANSA de corupere pasivă, condamnându-l pe unul la 7 ani și 6 luni de închisoare și pe ce-l de-al doilea la 7 ani de închisoare, cu executarea în penitenciar de tip închis, în ambele cazuri cu amendă de 400 000 lei, cu privarea de a ocupa funcții publice pe un termen de 10 ani.

Alți doi inculpați au fost recunoscuți vinovați de comiterea infracțiunii de corupere activă, fiind condamnați la câte 6 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, cu amendă în mărime a câte300 000 lei fiecare.

Cel de-al treilea angajat ANSA cât și ceilalți doi condamnați la închisoare, au fost recunoscuți vinovați de fals în acte publice, însă liberați de pedeapsa penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție.

Totodată, s-a dispus confiscarea specială în mod solidar a sumei de 681.637,87 lei, din contul celor trei angajați ANSA cu titlu de contravaloare a mijloacelor bănești rezultate din infracțiuni, fiind menținut sechestrul asupra bunurilor acestora.

De asemenea, mijloacele bănești în sumă de 3.400 dolari SUA și 200 lei ridicați în cadrul percheziției, au fost trecuți în venitul statului, din momentul rămânerii definitive a sentinței.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Elicopterul turistic, dispărut în Kamchatka, s-a prăbușit: nu au fost găsiți supraviețuitori

FOTO/ Elicopterul turistic, dispărut în Kamchatka, s-a prăbușit: nu au fost găsiți supraviețuitori Epava unui elicopter rusesc dispărut a fost localizată, fără a fi găsiți...

Fondatorul Telegram spune că a colaborat cu serviciile franceze de contrainformații

Fondatorul Telegram spune că a colaborat cu serviciile franceze de contrainformații Fondatorul Telegram, Pavel Durov, ar fi declarat în interogatoriu că a comunicat cu reprezentanți ai...

FOTO/ Concert de excepție la Chișinău, dedicat Zilei Limbii Române

FOTO/ Concert de excepție la Chișinău, dedicat Zilei Limbii Române Ziua Limbii Române a fost sărbătorită la Chișinău într-un mod cu adevărat special, prin intermediul...

Şeful armatei ucrainene susţine că situaţia e ‘dificilă’ pe frontul Pokrovsk

Şeful armatei ucrainene susţine că situaţia e 'dificilă' pe frontul Pokrovsk Comandatul forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat, duminică, că situaţia este "dificilă" în zona...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.