Scriitorul Vladimir Beșleagă împlinește astăzi 93 de ani

Publicat:

Scriitorul Vladimir Beșleagă împlinește astăzi 93 de ani

Scriitorul s-a născut în anul 1931, la Mălăiești, Grigoriopol. În 1955 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, a făcut stagiul doctoral la aceeași instituție.

Și-a început activitatea ca publicist, colaborând la revistele „Chipăruș”, „Cultura Moldovei”, „Tinerimea Moldovei”. A fost redactor-șef adjunct la revista „Nistru” (1970-1982), secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1971-1976), director al Muzeului Republican de Literatură „Dimitrie Cantemir” (1988).


În 1956 a debutat editorial cu volumul de proză pentru copii „Zbânțuilă”, urmat de cărțile „Vacanța mea” (1959), „La fântâna Leahului” (1963), „Vrei să zbori la Lună?” (1964). Își câștigă notorietatea cu romanul psihologic „Zbor frânt” (1966). Acesta a mai publicat: „Acasă” (1976), „Isai” (1976), „Ignat și Ana” (1979), „Durere” (1979), „Durere frântă” (1981), „Sânge pe zăpadă” (1985, 1988), „Cumplite vremi” (1990, 2017), „Viața și moartea nefericitului Filimon sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine” (1988, poem tragic scris în 1969-1970).

Scriitorul a semnat lucrări de proză memorialistică, jurnale etc. Manuscrisele mai multor romane ale sale se păstrează în fondurile Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”. De asemenea, acesta este cunoscut și în calitate de eseist și traducător.

Vladimir Beșleagă a fost distins cu Premiul de Stat al RSSM (1978). Este Scriitor al Poporului (1991). A fost decorat cu „Ordinul Republicii” (1996, distincție pe care a recuzat-o). În anii ‘90, Vladimir Beșleagă s-a implicat în Mișcarea de renaștere națională, a fost deputat în primul Parlament al Moldovei independente.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Asociația ‘Platforma Moldova’ nu se va transforma în partid politic, dă asigurări Irina Vlah

Asociația 'Platforma Moldova' nu se va transforma în partid politic, dă asigurări Irina Vlah Asociația „Platforma Moldova” nu se va transforma în partid politic....

Proiectul de lege privind activitatea de evaluare a bunurilor imobile a fost votat

Proiectul de lege privind activitatea de evaluare a bunurilor imobile a fost votat Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede...

Mihai Popșoi, întrevedere cu viceprim-ministrul irlandez: „Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R. Moldova în UE”

Mihai Popșoi, întrevedere cu viceprim-ministrul irlandez: „Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R. Moldova în UE” Viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al...

Ministrul Energiei, întrevedere de rămas-bun cu ambasadoarea Norvegiei în R.Moldova

Ministrul Energiei, întrevedere de rămas-bun cu ambasadoarea Norvegiei în R.Moldova Ministrul Energiei, Victor Parlicov,  a avut o întrevedere de rămas-bun cu ambasadoarea Norvegiei în Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.