O scrisoare a soţilor Einstein trimisă în plin asediu nazist, vândută cu o sumă colosală la licitaţie

Publicat:

O scrisoare pe care Albert şi Elsa Einstein au trimis-o în plin asediu nazist chiar în ziua în care celebrul fizician de origine evreiască renunţa la paşaportul său german a atins preţul de 25.000 de dolari, la o licitaţie organizată joi de casa Nate D. Sanders din Los Angeles, relatează EFE, conform agerpres.

Einstein a trimis scrisoarea de patru pagini surorii sale Maja Winteler-Einstein, în data de 28 martie 1933, de la bordul navei S.S. Belgenland, cu care venea de la New York spre Anvers (Belgia), unde fizicianul şi-a predat paşaportul consulatului german.


Citeşte şi: Baie de sânge în campania electorală din Mexic. 133 de politicieni au fost ucişi

Soţii Einstein străbăteau oceanul întorcându-se din SUA, când Adolf Hitler a fost numit cancelar, la 30 ianuarie 1933. În timpul traversării, ei a fost informat că naziştii le-au percheziţionat apartamentul din capitala germană. Regimul nazist a postat chiar afişe în care se punea un preţ de 5.000 de dolari pe capul lui Albert Einstein.

În scrisoare, Elsa îşi exprima preocuparea faţă de Tetel Einstein (fiul lui Albert din prima căsătorie) şi amintea despre toţi prietenii lor care fugiseră ori se aflau în închisoare în Germania. “Dragă Maya”, se arată în scrisoarea începută de Elsa, “sunt foarte îngrijorată pentru Tetel (…) sunt perspective sumbre pentru viitor”, încheie ea.

În scrisoarea vândută cu preţul de pornire, soţia lui Einstein arată că sunt foarte trişti pentru veştile cumplite primite de acasă. “Maya, viaţa este cumplită. Doamne toţi prietenii noştri au fugit ori au ajuns la închisoare”.

Cu două săptămâni înainte, soţii Einstein hotărâseră să se întoarcă în Germania pentru a locui la casa lor de la ţară din localitatea Caputh, la sud-vest de Berlin şi a se interesa de fiul lor Tetel, contrar avertismentelor prietenilor lor.

Îmbarcaţi pe nava S.S. Belgenland, cei doi soţi au aflat că şi casa de la ţară fusese percheziţionată de nazişti, astfel încât Einstein la sosirea sa la Anvers a decis să caute un refugiu sigur.

Citeşte şi: Carina Ţurcan rămâne închisă la Lefortovo, fiind acuzată de spionaj

“Draga Maja, să credem că Tetel se află cu tine a fost o greşeală, sau poate o dorinţă inconştientă a mea. Vom căuta un refugiu pentru la vară”, se arată în rândurile scrise de Albert Einstein.

Când S.S. Belgenland a ancorat în portul din Anvers mulţi prieteni ai soţilor Einstein, inclusiv regii Belgiei, Albert şi prinţesa Elisabeta, le-au făcut o primire călduroasă.

Totuşi, ameninţarea nazistă era mult prea mare, asftel încât cei doi soţi au decis după câteva luni să revină în SUA, în octombrie 1933, asemeni altor zeci de mii de persoane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.