Secetă SEVERĂ în Chile. Peste jumătate de milion de oameni nu au apă potabilă!

Publicat:

Zeci de mii de animale moarte, ferme aflate în mare dificultate şi circa 600.000 de persoane aprovizionate cu apă din camioane cisternă: o secetă gravă afectează centrul statului Chile, marcat de un deceniu de precipitaţii reduse, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

La sfârşitul iernii australe, cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani, şase dintre cele 16 regiuni ale ţării suferă de un deficit de precipitaţii, între care Santiago şi Valparaiso, unde situaţia este extrem de gravă. În aceste şase regiuni, 106.000 de animale au murit din cauza lipsei de apă şi a furajelor, potrivit Ministerului Agriculturii.


Citeşte şi: Deputaţii italieni votează pentru reducerea numărului de parlamentari

În localitatea Colina, din regiunea metropolitană Santiago de Chile, seceta i-a afectat grav pe micii fermieri – pe dealuri nu mai există, iarbă iar vacile, caprele şi caii umblă înfometate.

“Seceta a fost dezastruoasă pentru noi”, a declarat Sandra Aguilar. Familia sa deţinea o sută de vite. În prezent, doar jumătate mai trăiesc datorită unor rezerve de apă furnizate de un vecin.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în centrul ţării, caprele au fost cele mai afectate de secetă, 80.000 de animale murind din această cauză, urmate de vite (18.000) şi de oi (8.000). De asemenea, 37.000 de fermieri sunt afectaţi de secetă în centrul ţării.

“Situaţia este complicată”, recunoaşte Javier Maldonado, guvernatorul provinciei Chacabuco, unde mai multe zone agricole sunt lovite puternic de secetă. “Trebuie să fim realişti, schimbările climatice sunt aici şi vor rămâne”, a avertizat el.

Citeşte şi: Boris Johnson face ULTIMA ofertă Uniunii Europene

În centrul statului Chile a nins puţin. Oamenii de ştiinţă prognozează o scădere în medie între 5 şi 10% a ninsorilor la fiecare zece ani în aproape întreaga zonă a Anzilor Cordilieri, unul dintre principalele rezervoare de apă din ţară.

“Zona centrală a statului Chile este foarte dependentă de topirea gheţii în timpul sezonului estival, de ninsori şi de gheţari. Aceasta înseamnă că, dacă acoperirea cu zăpadă este redusă, există şi o reducere a disponibilităţii resurselor de apă”, a declarat Raul Cordero, specialist în schimbări climatice la Universitatea din Santiago.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.