X

Secretar de stat: Fără contribuția oamenilor arta de calitate nu poate să se dezvolte

Investițiile în domeniul culturii, crearea noilor oportunități vor face ca acest domeniu să contribuie și la dezvoltarea economică a țării. O declarație în acest sens a fost făcută de către Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii în cadrul unei dezbateri publice.

„Chiar dacă noi vom investi mult, dar produsul va fi gândit mai mult local sau fără o conectare la spațiul românesc sau european, sigur că lucrul acesta nu va avea efectul scontat. Sigur că este important să investim și în partea de dezvoltare și promovare, dar trebuie să fie și acel suport material.

Citește și : Maia Sandu le cere moldovenilor din Olanda să se întoarcă acasă

Fie că e vorba de producție, finanțare de proiecte, sau la nivelul salariilor instituțiilor respective. Trebuie să ridicăm nivelul de cultură prin investiții.

De multe ori noi vedem produsul cultural doar din perspectivă îngustă, dar nu vedem valoarea adăugată pe care o aduce o producție”, a declarat Andrei Chistol, potrivit ipn.md. 

Cât despre perspectiva începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, Andrei Chistol menționează că experiența și suportul României va fi de mare ajutor, dar „cea mai importantă metodă de a planifica și de a dezvolta această abordare este să luăm acel aquis comunitar pe domeniul culturii și să facem o transcriere în ceea ce ține de practica și instrumentele naționale”.

Andrei Chistol menționează că obiectivul de integrare europeană este clar stabilit și există o agendă care urmează implementată.

„Prin înțelegerea directivelor vom înțelege mai bine spre ce să tindem: în susținerea de producție cinematografică, de acces la cultură, de artiști și oameni de cultură.

Citeşte şi: Ruşii au provocat daune majore în zona portului Ismail

Sunt o gamă întreagă de documente pe care doar înțelegându-se vom putea să avem acele rezultate bune pe domeniul de dezvoltare.

Chiar dacă noi susținem multe alte proiecte care se desfășoară, fără contribuția oamenilor, a acestor dezvoltatori, arta bună, arta de calitate nu poate să se dezvolte. De aceea le mulțumesc tuturor”, a punctat secretarul de stat Andrei Chistol.

Tags: Andrei Chistolculturaproiecte
Categorii: Cultură și MediaȘtirile zilei