X

Secretarul de stat pentru migraţie Theo Francken din Belgia : “Influenţa străină asupra islamului trebuie să se reducă, nu să crească.”

Secretarul de stat belgian pentru migraţie Theo Francken a declarat vineri că se opune prezenţei în Belgia a “imamilor importaţi”, în momentul în care diplomaţia belgiană începe discuţii sensibile cu Arabia Saudită despre legăturile acesteia din urmă cu Marea Moschee din Bruxelles, relatează agerpres .

“Influenţa străină asupra islamului (în Belgia) trebuie să se reducă, nu să crească. Nu mai pot lăsa să intre imami importaţi”, a scris pe Twitter Theo Francken, membru al Partidului Naţionalist Flamand (N-VA).Belgia

Citiți și : Suedia : Un cântec folosit pentru recrutarea de susţinători ai SI a fost difuzat pe un post de radio comercial în orașul Malmo

“Se distanţează ei de wahhabism? Aceasta este întrebarea”, a scris el într-un alt mesaj.

Francken a comentat astfel un articol apărut în presa arabă care afirma că “Arabia Saudită îşi oferă expertiza pentru formarea imamilor şi a predicatorilor din Belgia”.

Potrivit Arab News, Ibrahim Al-Zaid, consilier special în Ministerul saudit al Afacerilor Islamice, a făcut propunerea cu ocazia unei întâlniri, la începutul acestei săptămâni, cu o delegaţie belgiană condusă de Dirk Achten, secretarul general al Ministerului de Externe belgian.

La solicitarea AFP, ministerul a confirmat această deplasare şi a lăsat să se înţeleagă că oferta saudită a fost respinsă.

“Nu intenţionăm să aprofundăm propunerea Arabiei Saudite de a participa la formarea imamilor din Belgia”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

În ceea ce priveşte motivul vizitei oficiale, a fost vorba despre începerea discuţiilor “cu privire la influenţa Arabiei Saudite în organizarea şi finanţarea religiei musulmane în Belgia”.

Această chestiune a fost discutată mult timp de comisia parlamentară de anchetă privind atacurile jihadiste din 22 martie 2016 de la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi, care şi-a făcut publice recomandările recent. Ea i-a sugerat guvernului belgian să rupă convenţia care a încredinţat Arabiei Saudite gestionarea Marii Moschei din Belgia în urmă cu 50 de ani.

Tags: Arabia sauditaBelgiabruxellesdiplomaţia belgianăMarea MoscheeSecretarul de stat belgian pentru migraţieTheo Franckentwitter
Categorii: Diaspora