Șefa audiovizualului: Refuzul reprezentanților guvernării de a răspunde la întrebările jurnaliștilor este doar ‘o strategie de comunicare publică’

Publicat:

Șefa CA: Refuzul reprezentanților guvernării de a răspunde la întrebările jurnaliștilor este doar ‘o strategie de comunicare publică’

Lovirea jurnaliștilor înseamnă intimidare, iar refuzul reprezentanților guvernării de a răspunde la întrebările reprezentanților instituțiilor media necontrolate de PAS este doar „o strategie de comunicare publică”. Astfel i-a răspuns deputatului fracțiunii “ȘOR” Petru Jardan președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, după ce aceasta a prezentat în Parlament raportul de activitate a instituției pe care o conduce pentru anul 2023.

Petru Jardan i-a solicitat șefei audiovizualului să se expună referitor la refuzul constant al reprezentanților actualei guvernări de a răspunde la întrebările jurnaliștilor incomozi. Mai exact, deputatul a vrut să afle dacă, din perspectiva legislației audiovizuale, acest comportament poate fi interpretat ca o acțiune de intimidare a presei, potrivit paranteze.md.


Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

“Codul serviciilor media prevede inadmisibilitatea presiunilor și intimidărilor asupra jurnaliștilor. Cum considerați, când la conferințe de presă autoritățile refuză să răspundă la întrebările jurnaliștilor, pentru că reprezintă o instituție media care nu le este pe plac – este presiune, intimidare?”, a întrebat Petru Jardan.

Răspunsul Lilianei Vițu l-a lăsat perplex pe deputat. Ea a justificat refuzul demnitarilor PAS de a discuta cu jurnaliștii incomozi. În viziunea ei, atâta timp cât reprezentanții mass- media nu sunt loviți, nu este vorba despre intimidare, dar despre „o strategie de comunicare publică” și a îndemnat să nu fie “substituiți termenii ”.

“În activitatea mea de jurnalist am văzut acțiuni de intimidare și presiune. Îmi amintesc când colega de la ziarul “Timpul” Alina Anghel a fost lovită cu o rangă în cap. Iată aceasta e intimidare, presiune, atac. Nu trebuie să facem substituire de termeni. Felul în care o autoritate își construiește comunicarea publică cu jurnaliștii este o altă chestiune. Este salutabil să existe o inflație de răspunsuri, decât un deficit de răspunsuri”, a explicat șefa audiovizualului.

De asemenea, Petru Jardan i-a solicitat Lilianei Vițu să aprecieze deciziile Comisiei Pentru Situații Excepționale, care au stat la baza retragerii licențelor a 12 televiziuni.

“Nu considerați că deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale, cu atribuții în domeniul energetic, au reprezentat un abuz și o imixtiune în activitatea Consiliului Audiovizualului?”.

Nici la această întrebare Liliana Vițu nu a putut oferi un răspuns argumentat. Însă a negat categoric influențarea deciziilor Consiliului Audiovizualului de către Comisia pentru Situații Excepționale.

Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

“Imixtiune în activitatea noastră ar însemna că oricine ar putea veni în biroul meu sau biroul colegilor mei și să ne spună cum să luăm o decizie. Cum să votăm, cum să nu votăm. Sunt convinsă că toate voturile exprimate de colegii mei nu au fost supuse influenței”, a conchis Liliana Vițu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia amenință România după ce MAE a expulzat un diplomat rus

Rusia amenință România după ce MAE a expulzat un diplomat rus Ministerul rus de Externe a reacționat, vineri, după ce România a expulzat un diplomat...

Igor Boțan: Războiul din Ucraina determină moldovenii să migreze

Igor Boțan: Războiul din Ucraina determină moldovenii să migreze Odată cu micșorarea numărului de moldoveni în Federația Rusă, el a început să crească dramatic în...

Luminița Odobescu: Stabilitatea în regiunea Mării Negre este existențială pentru R. Moldova

Stabilitatea în regiunea Mării Negre este existențială pentru R. Moldova Restabilirea păcii în zona Mării Negre este esențială, a declarat șefa diplomației române Luminița Odobescu...

Unele ţări europene încearcă să-i intimideze pe judecătorii Curţii Penale Internaţionale

Unele ţări europene încearcă să-i intimideze pe judecătorii Curţii Penale Internaţionale Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.