Şefa diplomaţiei franceze, în vizită la Odesa pentru a evalua necesarul militar şi civil al Ucrainei pentru lunile următoare

Publicat:

Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a sosit joi la Odesa, port strategic din sud-vestul Ucrainei la Marea Neagră, pentru a exprima sprijinul Parisului şi a evalua necesarul militar şi civil al Ucrainei pentru lunile următoare, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres

‘La Odesa! Pentru a marca sprijinul Franţei faţă de suveranitatea Ucrainei, astăzi ca şi ieri’, a scris Colonna pe Twitter, după ce două instalaţii energetice din regiune au fost avariate de o nouă salve de rachete ruseşti.


Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

‘Vă mulţumesc pentru vizita curajoasă’, i-a răspuns pe acelaşi canal omologul ucrainean Dmitro Kuleba, apreciind sprijinul francez ‘crucial’ în contextul în care în curând se va împlini un an de la declanşarea invaziei ruse.

Catherine Colonna a făcut miercuri seară o escală în Republica Moldova, înainte de a se îndrepta joi spre oraşul-port Odesa. Sosirea sa a fost întârziată de noua salvă de rachete, care s-a soldat cu un mort şi pene de curent.

Colonna şi Kuleba vor ‘evalua necesităţile imediate şi urgente ale ucrainenilor în materie militară şi civilă’, a indicat o sursă diplomatică.

Este vorba despre aprovizionarea ucrainenilor cu materiale care să fie ‘coerente cu necesităţile lor’, a precizat sursa, adăugând că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ‘nu a exprimat nevoia de tancuri (franceze) Leclerc’ pentru motive ‘evidente’, şi anume probleme de logistică, mentenanţă şi stocuri.

‘Pentru o armată, oricare ar fi ea, să aibă în forţele sale 10 tipuri diferite de tancuri, creează o ecuaţie logistică aproape de nerezolvat’, a subliniat sursa diplomatică, insistând asupra faptului că ucrainenii ‘doreau încă de la început’ tancuri Leopard 2, pe care Germania a promis în cele din urmă miercuri să le livreze.

Aceasta este a patra vizită întreprinsă de Catherine Colonna în Ucraina de la declanşarea războiului la 24 februarie 2022.

Vizita la Odesa are o mare semnificaţie simbolică dată de faptul că centrul istoric al oraşului a fost înscris miercuri în lista UNESCO a patrimoniului în pericol, din cauza ‘ameninţărilor de distrugere’ ce planează asupra sa.

Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump

‘Dacă obiectivul Rusiei este cu adevărat de a lipsi Ucraina de acces la mare, la un moment dat va trebui să se îndrepte spre Odesa, ştiut fiind că Odesa este, în plus, poarta de intrare pentru a destabiliza şi mai mult Republica Moldova, România şi întreg teritoriul european în ansamblul său’, de aceea trebuie neapărat să fie protejată, a explicat sursa diplomatică.

Catherine Colonna urma să viziteze şi un centru de refugiaţi la Herson (sud), în care operează un număr de ONG-uri susţinute financiar de minister, a mai indicat aceeaşi sursă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei Vești bune pentru șoferi. Amenda automată pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea dispărea....

Piloții ucraineni de pe F-16 au fost nevoiți să schimbe dramatic modul în care zboară. ‘Vechile obiceiuri mor greu’

Piloții ucraineni de pe F-16 au fost nevoiți să schimbe dramatic modul în care zboară. 'Vechile obiceiuri mor greu' Piloții ucraineni de F-16 au fost...

Stoltenberg sugerează că Ucraina ar putea intra în NATO chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia

Stoltenberg sugerează că Ucraina ar putea intra în NATO chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia Ucraina ar putea totuși adera la NATO chiar dacă...

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.