Şeful diplomaţiei europene cere Israelului să nu utilizeze forţa letală decât ca ‘ultimă soluţie’

Publicat:

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a cerut sâmbătă Israelului să nu utilizeze forţa letală decât ca “ultimă soluţie”, condamnând totodată “ferm” atentatele comise de palestinieni vineri şi sâmbătă în Ierusalimul de Est, relatează France Presse, potrivit agerpres.  

Un adolescent palestinian a rănit cu gloanţe sâmbătă un tată şi pe fiul acestuia în apropierea unui sit arheologic popular printre evrei într-un nou atac în Ierusalimul de Est, potrivit poliţiei israeliene, la o zi după moartea a şapte persoane ucise de alt palestinian în apropierea unei sinagogi.


Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

“Uniunea Europeană recunoaşte pe deplin preocupările legitime ale Israelului în materie de securitate, justificate şi prin ultimele atacuri teroriste, dar subliniază că forţa letală nu trebuie utilizată decât ca ultimă soluţie, când este strict inevitabilă pentru a proteja viaţa”, a declarat Josep Borrell într-un comunicat.

“UE este foarte preocupată de agravarea tensiunilor în Israel şi în teritoriul palestinian ocupat. Invităm cele două părţi să facă tot posibilul pentru a amorsa o dezescaladare şi a relansa coordonarea în materie de securitate, care este esenţială pentru a preveni noi acte de violenţă”, a adăugat el.

Conflictul israeliano-palestinian cunoaşte o bruscă escaladare de joi, după moartea a nouă palestinieni, printre care combatanţi şi o femeie de 60 de ani, într-un raid al armatei israeliene în tabăra de refugiaţi din Jenin, în nordul Cisiordaniei.

Şeful diplomaţiei UE a subliniat că joi, la Jenin, “cel puţin nouă palestinieni au fost ucişi şi peste 20 răniţi în cursul unei operaţiuni a forţelor de apărare israeliene”, ceea ce “ridică la 30 numărul palestinienilor ucişi în Cisiordania de la începutul anului”.

“Anul trecut, peste 150 de persoane au fost ucise de forţele israeliene în Cisiordania, între care 30 de copii, adică numărul cel mai ridicat de la sfârşitul celei de-a doua Intifade în 2005”, a mai amintit el.

Într-un comunicat separat, Borrell a subliniat că Uniunea Europeană este “oripilată de înspăimântătorul atentat terorist” comise vineri în apropierea “unei sinagogi”, precun şi de “atentatul de sâmbătă dimineaţa în Ierusalimul de Est”.

Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump

“UE condamnă ferm aceste acte de violenţă şi de ură fără sens. Aceste teribile evenimente arată o dată în plus cât de urgent este să se inverseze această spirală a violenţei şi să se desfăşoare eforturi semnificative pentru a relansa negocierile de pace. Invităm toate părţile să nu reacţioneze la provocări”, a adăugat Josep Borrell.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.