X

Șeful diplomației franceze a ajuns la Bagdad

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian se întâlneşte luni cu lideri irakieni la Bagdad, unde s-au succedat recent numeroşi responsabili, inclusiv şefii diplomaţiei din Iran şi SUA, mari aliaţi ai Irakului, dar inamici între ei, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit AFP, Le Drian şi-a început vizita printr-o întâlnire cu premierul Adel Abdel Mahdi, un veteran consensual al politicii irakiene de după regimul lui Saddam Hussein.

Vezi și: Un avion Boeing 707 s-a prăbușit în Iran – FOTO/VIDEO

Adel Abdel Mahdi, francofon, a studiat la universităţi în Franţa.

Le Drian s-a deplasat deja în Irak în august 2017, dar această vizită este prima de la anunţarea, la sfârşitul lui 2017, de către Bagdad a ”victoriei” împotriva grupării Stat Islamic (SI), înlăturată din toate centrele urbane ale ţării, dar care continuă să ameninţe cu atacuri.

Citește și: Donald Trump amenință că va ‘devasta economic’ Turcia

Duminică la Amman, şeful diplomaţiei franceze a apreciat că războiul împotriva SI nu s-a încheiat în Siria. Preşedintele american Donald Trump a anunţat în decembrie 2018 retragerea a 2.000 de militari ai SUA din Siria.

”Războiul nu s-a încheiat” în Siria, a afirmat Le Drian, adăugând că cei care cred că jihadiştii au fost învinşi ”se înşală”.

Tags: Adel Abdel MahdibagdadfrantaIrakJean-Yves Le Drian
Categorii: DiasporaSinteze