Șeful diplomației franceze laudă avionul Rafale în Croaţia, dar exclude un contract la schimb cu intrarea în Schengen

Publicat:

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a pledat joi la Zagreb în favoarea ofertei Franţei pentru vânzarea unor avioane multirol Rafale către Croaţia, dar a negat posibilitatea unei eventuale înţelegeri prin care în schimbul unei asemenea tranzacţii Franţa să ajute Croaţia să intre în spaţiul Schengen, scrie agerpres.  

”Desigur că eu aş prefera să fie Rafale, fără nicio ambiguitate. Cum am fost în trecut ministru al apărării, cunosc cât de cât subiectul”, a spus Jean-Yves Le Drian la o conferinţă de presă comună cu omologul său croat Gordan Grlic Radman, potrivit AFP.


Citește și : Coreea de Nord a organizat o paradă militară FERITĂ de ochii lumii

”Compania (Dassault) a făcut o ofertă. Ea mi se pare de calitate, dar nu mie îmi revine responsabilitatea” încheierii afacerii, a adăugat şeful diplomaţiei franceze, care pe vremea când era titularul Apărării a supervizat primele exporturi ale acestui avion francez, efectuate către Egipt, Qatar şi India.

Croaţia doreşte să achiziţioneze 12 avioane multirol, pe lângă avionul francez examinând oferte pentru aparatele americane F-16, noi sau la mâna a doua din Israel, şi pentru avioane suedeze Gripen noi.

Ministrul de externe francez a estimat de asemenea că Croaţia încă mai are de făcut eforturi pentru a intra în spaţiul european de liberă-circulaţie Schengen, subliniind că acestei ţări îi va reveni responsabilitatea unei porţiuni deloc de neglijat a frontierei externe a UE. Croaţia trebuie să urmeze ”ansamblul acţiunilor tehnice” necesare şi ”nu s-a terminat, mai ales că este o frontieră lungă, 1.150 de kilometri, este enorm! (…) Aceasta presupune vigilenţă şi precizie”, a indicat el.

La rândul său, ministrul croat de externe a evidenţiat ”eforturile enorme” făcute de guvernul de la Zagreb pentru a împiedica migranţii de pe ruta balcanică să intre în Croaţia şi mai departe în UE.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei franceze a respins orice legătură între o eventuală achiziţie a unor avioane Rafale de către armata croată şi primirea Croaţiei în spaţiul Schengen când Franţa va prelua, anul viitor, preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Citește și : Germania se așteaptă la o agravare a pandemiei, dar va putea fi controlată prin vaccinarea populației

”Să ne imaginăm că am putea da la schimb Schengen pentru Rafale, este într-adevăr foarte îndrăzneţ, dar nu se procedează deloc aşa”, i-a răspuns el unei ziariste croate.

În timpul vizitei sale în Croaţia, Jean-Yves Le Drian s-a deplasat de asemenea în oraşul Petrinja, unde şapte oameni au murit în seismul devastator din 29 decembrie. Franţa a oferit drept ajutor 240 de corturi şi a transportat la faţa locului şase containere pentru adăposturi de urgenţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.