Șeful diplomației ungare: Vom face totul ca România să adere la Schengen în 2024
Interesul României şi al Ungariei este mare atunci când discutăm despre aderarea la Schengen, deoarece vor dispărea cozile lungi de la graniţă şi comerţul între cele două ţări va fi mult mai simplu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a cărui țară asigură președinția Consiliului Uniunii Europene.
Ministrul ungar a participat marţi, 3 septembrie curent, la cea de-a VIII-a reuniune ministerială a miniştrilor energiei din statele implicate în realizarea proiectului “Coridorul Verde”, eveniment organizat la Palatul Victoria, sediul Guvernului României.
Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022
“Când discutăm despre aderarea României la spaţiul Schengen, acesta este, desigur, un aspect de interes naţional. Interesul României şi Ungariei este mare atunci când discutăm despre aderarea la Schengen. De ce? Pentru că vor dispărea cozile lungi de la graniţă. Dacă România va fi parte din zona Schengen, putem deschide zece noi puncte de trecere a frontierei. Dacă România aderă la spaţiul Schengen, comerţul între cele două ţări va fi mult mai simplu, deoarece România, de fapt, este partenerul comercial doi sau trei al Ungariei. Deci, avem argumente foarte importante pentru care Ungaria să susţină aderarea României la zona Schengen. Dacă discutăm despre Bulgaria, avem un simplu argument: Bulgaria este pregătită şi nu înţelegem de ce nu ar fi parte a acestui spaţiu”, a spus Szijjarto, citat de Agerpres.
Szijjarto a avut și o întrevedere cu ministrul român de interne, Cătălin Predoiu, căruia i-a transmis că Budapesta va “face totul pentru ca România să poată adera la spațiul Schengen fără control la frontierele interne în acest an, în perioada președinției ungare a Uniunii Europene”.
România și Bulgaria au aderat cu frontierele aeriene și navale la spațiul Schengen la data de 31 martie 2014, conform unei decizii luate la finalul lunii decembrie a anului trecut, pe ultima sută de metri a președinției spaniole la Consiliul UE.
Subiectul aderării depline a României la spațiul Schengen s-a aflat și pe agenda discuțiilor dintre premierul maghiar Viktor Orban și premierul român Marcel Ciolacu cu ocazia vizitei la București a liderului de la Budapesta, în contextul participării la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad.
Ulterior întrevederii cu Ciolacu, Orban a afirmat că președinția ungară a Consiliului UE va pune aderarea deplină a României la Schengen pe agendă în toamnă.
De altfel, și ministrul de interne Cătălin Predoiu a avut deja o întrevedere cu ministrul de interne maghiar pentru a avansa discuțiile pe dosarul Schengen, respectiv obținerea ridicării controalelor la frontierele terestre, după aderarea parțială cu frontierele aeriene și maritime la 31 martie 2024.
Înainte de întâlnirea cu Predoiu, ministrul Peter Sziijarto a participat la reuniunea miniștrilor energiei din statele participante la proiectul “Coridorului Verde”. Ţările participante la acest proiect sunt: Azerbaidjan, Georgia, România, Ungaria şi Bulgaria. În cadrul proiectului “Coridorul Verde”, lansat la Palatul Cotroceni în decembrie 2021 sub auspiciile președintelui Klaus Iohannis, este prevăzută construirea unui cablu de curent continuu care va conecta primele patru state. Bulgaria a avut statut de invitat la reuniunea ministerială de la Bucureşti.