Șeful Moldovagaz explică de ce transnistrenii achită mai puțin pentru gaz

Publicat:

În regiunea transnistreană, gazul este mai ieftin pentru că există 18 categorii de beneficiari. O spune șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Unele persoane fizice, gen pensionari sau persoane social-vulnerabile, achită o sumă simbolică. În genere sunt diferite tarife, au fost și 90 de bani, și 1 leu, și puțin peste 1 leu, dacă o anumită cantitate depășește norma de consum. Pentru persoanele juridice tarifele sunt stabilite în funcție de ceea ce produc, furnizează la export, de exemplu, cum ei consideră, la exportul energiei electrice și la energia electrică prețul se calculează reieșind din prețul de furnizare a energiei și prin metoda de calcul invers ajung la un preț arbitrar, administrativ, autoritățile autoproclamate din regiunea transnistreană aprobă un preț la gaz, care este evident de multe ori mai mic decât cel pe care noi îl fixăm în contractul de furnizare încheiat cu Tiraspoltransgaz”, a explicat Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”.


Citeşte şi: Ion Ceban conduce în sondajele pentru Primăria Capitalei

Totodată, șeful Moldovagaz a precizat că în stânga Nistrului „sunt 12 categorii de consumatori care beneficiază de un tarif și plus șase categorii de consumatori care au un tarif așa-numit privilegiat”.

„Sunt foarte multe întrebări la acest capitol. Noi suntem de părere că deja trebuie să discutăm și am abordat această problemă în cadrul discuțiilor cu Tiraspoltransgaz, cu conducerea companiei, despre ajustarea tarifelor. Și evident că nu ei decid, decid autoritățile de acolo și, respectiv, mai devreme sau mai târziu vor ajunge la situația când urmează să ajusteze aceste tarife la cele reale. Cel puțin în ultimii trei ani, pe malul drept deja nu mai sunt subvenționări încrucișate în interiorul categoriilor de consumatori, deja se aplică regula generală în funcție de la care conductă este conectat consumatorul și achită acest tarif care este dependentă de volumul de consum”, a mai spus Ceban.

Întrebat de jurnalista Valentina Ursu cât achită Centrala de la Cuciurgan pentru consumul de gaze, Vadim Ceban a răspuns:

Citeşte şi: Cum și-au reparat Ucraina și România relația tensionată pentru a deveni aliați

„Depinde care tarif se ia în decontare pentru gazele naturale pe care le consumă și care sunt furnizate de către Tiraspoltransgaz. Ultimele cifre au fost în jur de 120-140 de dolari, un preț de referință pe care ei urmează să-l verse pe conturile Tiraspoltransgaz-ului. Deci, noi nu obținem aceste mijloace, ca Tiraspoltransgaz, compania noastră fiică, aceste mijloace sunt preluate, foarte interesant, în formă de împrumut de către autoritățile de la Tiraspol, împrumutul Tiraspoltransgaz prin legea specială care se ține în secret și dreptul de a dispune de aceste mijloace îl au autoritățile. Evident, suma aceasta se transferă pe conturile Tiraspoltransgaz și este preluată de către autorități și din ea se achită salariile, pensiile și alte plăți sociale”, a mai menționat Ceban.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea. Specialiştii avertizează: „Nimeni nu ar trebui să își riște vederea pentru a-și schimba culoarea ochilor”

Ultima modă în chirurgia estetică: keratopigmentarea. Specialiştii avertizează: „Nimeni nu ar trebui să își riște vederea pentru a-și schimba culoarea ochilor” Specialiştii oftalmologi sunt extrem...

Dorin Recean, o vizită de lucru la Bruxelles

Dorin Recean, o vizită de lucru la Bruxelles Dorin Recean efectuează, în perioada 20 - 21 mai, o vizită de lucru la Bruxelles, unde va...

Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu a vizitat satul Petrunea. România a sprijinit localitatea cu peste 3 milioane de lei

Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu a vizitat satul Petrunea. România a sprijinit localitatea cu peste 3 milioane de lei   Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a...

Prognoza meteo 21 mai. Vremea se încălzește în toată țara

Prognoza meteo 21 mai. Vremea se încălzește în toată țara După o perioadă marcată de înghețuri, revin temperaturile înalte în R. Moldova. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.