Şeful NATO intervine în ultimul scandal iscat între Casa Albă şi Kremlin: ‘SUA respectă Tratatul INF, probema este Rusia!’

Publicat:

SUA respectă pe deplin tratatul privind controlul armelor nucleare, datând din anii 1980, dar acesta nu poate fi eficient dacă Rusia continuă să încalce prevederile acordului, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, întrebat despre decizia Statelor Unite de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), potrivit Reuters, potrivit agerpres.

‘Toţii aliaţii sunt de acord că SUA respectă pe deplin tratatul, problema este comportamentul Rusiei’, a afirmat Stoltenberg într-o conferinţă de presă la Bruxelles, subliniind că decizia Rusiei de a dezvolta ceea ce el a numit racheta de croazieră SSC-8, cu lansare de la sol, semnifică faptul că tratatul nu mai este ‘eficient’.


Citeşte şi: Primele măsuri! SUA interzic accesul a 21 de cetăţeni saudiţi

Aliaţii NATO nu intenţionează să desfăşoare mai multe arme nucleare în Europa ca răspuns la ceea ce Occidentul consideră a fi o încălcare de către Rusia a Tratatului INF, a subliniat secretarul general al Alianţei. ‘Nu prevăd că aliaţii europeni să desfăşoare mai multe arme nucleare ca răspuns’, a declarat el în aceeaşi conferinţă de presă.

Washingtonul va continua cu planul său de a se retrage din pactul de control al armelor nucleare, considerat de importanţă majoră pentru stabilitatea strategică, în pofida obiecţiilor Rusiei şi ale unor ţări europene, a declarat marţi seara consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, John Bolton, după întâlnirea cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova.

Citeşte şi: Chiar înainte de startul celui mai mare exerciţiu NATO, patru militari americani au fost răniţi în Norvegia

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în weekend intenţia SUA de a se retrage din Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea repetată, în decurs de mai mulţi, a prevederilor documentului.

Anterior, ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, avertizase Moscova că Statele Unite ar putea distruge noua rachetă de croazieră dezvoltată de Rusia prin încălcarea INF.

Rusia neagă că ar încălca tratatul şi a început o campanie diplomatică în sprijinul menţinerii acestui tratat, apreciind că retragerea SUA ‘va submina stabilitatea şi securitatea mondiale’.

Citeşte şi: Madridul ‘ţine cu dinţii’ de contractele cu Riadul: Spania va continua să exporte arme ultra-moderne în Arabia Saudită

Tratatul INF, semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov, interzice deţinerea şi producerea rachetelor balistice şi rachetelor nucleare de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

În acelaşi timp, Stoltenberg a declarat că NATO speră că Rusia şi SUA vor putea prelungi noului tratat START de reducere a armelor strategice în 2021.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Noțiunea de femicid va fi introdusă în legislația Republicii Moldova

Noțiunea de femicid va fi introdusă în legislația Republicii Moldova Noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, va fi...

R. Moldova se pregătește să primească un nou sistem de apărare antiaeriană

R. Moldova se pregătește să primească un nou sistem de apărare antiaeriană Ministerul Apărării a identificat de unde va procura un sistem de apărare antiaeriană,...

Civili polonezi se antrenează cu armata, pe fondul războiului din Ucraina

Civili polonezi se antrenează cu armata, pe fondul războiului din Ucraina La o bază militară poloneză situată la sud-vest de Varşovia, 200 de civili învaţă...

Ministrul Apărării: R.Moldova este pregătită să se apere în cazul unei amenințări

Ministrul Apărării: R.Moldova este pregătită să se apere în cazul unei amenințări Republica Moldova este pregătită să se apere în cazul unei amenințări, având suficienți...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.